30 Οκτωβρίου 2015

Το βραβείο Ζαχάρωφ στον Σαουδάραβα Ραΐφ Μπαντάουι

από τη Deutsche Welle

Το Ευρωκοινοβούλιο απονέμει το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Σαουδάραβα ακτιβιστή Ραΐφ Μπαντάουι. Έχει καταδικαστεί στη χώρα του για προσβολή του Ισλάμ.

Εδώ και τρία χρόνια ο Σαουδάραβας μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι βρίσκεται στις φυλακή. Αιτία της καταδίκης του υπήρξε η προσβολή του Ισλάμ μέσω της ιστοσελίδας του «Σαουδάραβες φιλελεύθεροι». Σημειωτέον ότι αυτή η κατηγορία επισύρει στη Σαουδική Αραβία την ποινή του θανάτου. Ο Μπαντάουι, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, καταδικάστηκε τελικά σε δέκα έτη φυλάκισης, 1.000 χτυπήματα με μαστίγιο και μία υπέρογκη χρηματική ποινή της τάξης των 200.000 ευρώ.

Τελικά, ο μπλόγκερ τιμωρήθηκε δημόσια με πενήντα χτυπήματα φέτος τον Ιανουάριο, γεγονός που καταδικάστηκε δριμύτατα από τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Σαΐντ Μπουμεντούα: «Η μαστίγωση του Ραΐφ Μπαντάουι αποτελεί πράξη βαρβαρότητας, η οποία απαγορεύεται από τη διεθνή νομοθεσία» είχε σχολιάσει τότε. Επιπλέον στον 31χρονο Σαουδάραβα έχει απαγορευτεί να ταξιδέψει εκτός των συνόρων της πατρίδας του μετά την έκτιση της ποινής του. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν συνολικά είκοσι χρόνια μέχρι να ξαναδεί ο Μπαντάουι τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του, οι οποίοι βρίσκονται από το 2013 στο Κεμπέκ του Καναδά έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.

Ο απαγορευμένος πλέον ιστότοπος του Μπαντάουι αποτελούσε άλλοτε νησίδα ελεύθερης έκφρασης, στην οποία εκδήλωναν και άλλοι ακτιβιστές και διανοούμενοι της Σαουδικής Αραβίας την αντίθεσή τους στο καταπιεστικό καθεστώς της χώρας τους. Ο ίδιος ο μπλόγκερ ζητούσε τότε την κατάργηση της λεγόμενης «θρησκευτικής αστυνομίας», ασκούσε κριτική σε Σαουδάραβες πολιτικούς, ενώ χαρακτήριζε ένα από τα πανεπιστήμια της χώρας «άσυλο τρομοκρατών».

Υπέρ της άρσης της ποινής του Ραΐφ Μπαντάουι έχουν εκφραστεί κατά καιρούς πολυάριθμοι πολιτικοί, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα. Βασικός υποστηρικτής του Μπαντάουι είναι η σύζυγός του Ενσάφ Χαϊντάρ, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία λόγω απειλών εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της και διατηρεί πλέον επαφή με τον άντρα της μόνο δύο φορές την εβδομάδα μέσω τηλεφώνου. Αυτές οι συνομιλίες είναι που της δίνουν ελπίδες, αν και καταλαβαίνει από τη φωνή του –όπως λέει η ίδια– ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Η Ενσάφ Χαϊντάρ έχει φτιάξει ένα ίδρυμα για την υποστήριξη της ελευθερίας της γνώμης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβε εξ ονόματος του συζύγου της το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου (Freedom of Speech Award) της Deutsche Welle. «Το βραβείο Ελευθερίας του Λόγου στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας» είχε δηλώσει τότε στη DW.

Φέτος λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Ζαχάρωφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Σαουδάραβα μπλόγκερ. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Απονέμεται από το 1998 σε φυσικά πρόσωπα ή οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απονομή θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Μάρτιν Κοχ / Δημήτρης Ελευθεράκης

Πηγή: 
Deutsche Welle
http://dw.com/p/1Gwqd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου