18 Οκτωβρίου 2015

Μελίνα Μερκούρη: «Γεννήθηκα Ελληνίδα»

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1920, ήρθε στη ζωή η Μαρία Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη, μια προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας, από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, που στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όπως είχε τονίσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου "άντεξε" και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έκανε. 

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ» έλεγε η Μελίνα.

Θα σταθούμε εδώ, με αφορμή την επέτειο της γέννησής της, μόνο σε ένα περιστατικό. Στην απάντησή της, την περίοδο της δικτατορίας, όταν την πληροφόρησαν πως ο Παττακός της αφαιρούσε την ελληνική ιθαγένεια: 

«Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα»

Η Μελίνα Μερκούρη θυμάται* πώς έμαθε ότι της αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τη χούντα των συνταγματαρχών: 
Νωρίς το πρωί της 12ης Ιουλίου 1967, το τηλέφωνο, εκείνος ο ήχος. Ήταν ένας δημοσιογράφος που τηλεφωνούσε απ’ την Αγγλία: «Κυρία Μερκούρη, ο κ. Παττακός, ο Έλληνας υπουργός των Εσωτερικών, σας κήρυξε εχθρό του λαού. Λέει πως βλάψατε ηθικά και οικονομικά τη χώρα. Η περιουσία σας θα δημευθεί και σας αφαιρούν την ελληνική ιθαγένεια. Για μια στιγμή δεν μπορούσα να μιλήσω. «Έχετε κανένα σχόλιο;» Προσπάθησα να βρω τη φωνή μου. «Κυρία Μερκούρη, ο κ. Παττακός σας κήρυξε μη Ελληνίδα. Έχετε να κάνετε κανένα σχόλιο;» 
Τα λόγια ανέβηκαν στα χείλια μου. «Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο κ. Παττακός γεννήθηκε φασίστας, θα πεθάνει φασίστας». 

*Από το βιβλίο της «ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ» Εκδόσεις ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου