28 Οκτωβρίου 2015

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα στην Πύλο

Φωτογραφία: Μια χτένα από ελεφαντόδοτο από τα πλούσια κτερίσματα του τάφου.

H είδηση για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Μεγάλα διεθνή έντυπα περιέλαβαν αφιερώματα για την ανακάλυψη στην Πύλο, και μάλιστα οι New York Times μιλούν και με τους Αμερικανούς αρχαιολόγους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον πλούτο και την σημασία των κτερισμάτων.

Ο ασύλητος, λακκοειδής τάφος της Υστεροελλαδικής περιόδου ήρθε στο φως κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στη διάρκεια ερευνών διεθνούς αρχαιολογικής ομάδας υπό τη διεύθυνση των Jack L. Davis και Sharon R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (Οχάιο, ΗΠΑ). 

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αθήνα James C. Wright υπογράμμισε ότι είναι μία από τις πλέον εμβληματικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις από τη δεκαετία του 1950, χάρη στον πλούτο της, που θα δώσει στους ειδικούς πολλές πληροφορίες για τις σχέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη εκείνη την περίοδο, καθώς πολλά κτερίσματα έχουν μάλλον κατασκευαστεί εκεί.

Ο Brogan υπογράμμισε στους ΝΥΤ ότι είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, μιας και τάφους σαν και αυτόν της Πύλου μετρά κανείς στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η μελέτη των κτερισμάτων θα τους ανοίξει νέους δρόμους στα μυστικά που παραμένουν άλυτα για 35 αιώνες. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 28.10.2015

Σχετική ανάρτηση: Ασύλητος τάφος πολεμιστή του 1500 π.Χ. βρέθηκε στην Πύλο

1 σχόλιο: