29 Οκτωβρίου 2015

Με τις αγορές ...δεν αγοράζεται η χαρά!

Tο συναίσθημα της χαράς που νιώθουμε αγοράζοντας πράγματα που μας αρέσουν για να αλλάξουμε την κακή μας διάθεση, είναι δυστυχώς πρόσκαιρο. Η χαρά και η ικανοποίηση της στιγμής των αγορών, εξαφανίζεται μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά που πήραμε, είτε δεν ταιριάζουν με την προσωπικότητά μας και την αισθητική μας, είτε δεν είναι πράγματα που τα θέλουμε πραγματικά. Αυτό επισημαίνουν, μετά από έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο San Francisco. 

Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος και μέλος της έρευνας αυτής, καθηγητής Ryan Howell, «όλοι έχουμε ακούσει πως αν ξοδεύαμε χρήματα σε υπηρεσίες που προσφέρουν εμπειρίες ζωής θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι, αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει πάντα». Και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό του, λέγοντας ότι ως οπαδός του μπέιζμπολ, αν αγοράσει εισιτήρια για ένα παιχνίδι τότε, πιθανότατα αυτό να τον κάνει χαρούμενο σε σχέση με την προσωπικότητά του, αν όμως, αντί για εισιτήριο του μπέιζμπολ, αγοράσει ένα εισιτήριο για μουσείο τότε, όταν θα το συνειδητοποιήσει δεν θα είναι καθόλου χαρούμενος καθώς δεν του αρέσει καθόλου να παρακολουθεί την τέχνη. Θα είναι όπως λέει, μια λάθος εμπειρία.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα άτομα που βγαίνουν στενοχωρημένα να ξεσπάσουν την κακή τους διάθεση και διώξουν τα αρνητικά συναισθήματα κάνοντας αγορές.

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του μελέτησαν τους καταναλωτές για να διαπιστώσουν αν πραγματικά υπάρχει κάτι που θα περιορίσει τη χαρά των αγορών τους και διαπίστωσαν ότι παρόλο που ξόδευαν αρκετά χρήματα για την αγορά διάφορων προϊόντων, δεν ένιωθαν κάποιο ενθουσιασμό, γιατί στην ουσία δεν ένιωθαν πως αγόραζαν αυτό που τους εξέφραζε. 

Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr 29.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου