31 Οκτωβρίου 2015

Δήμαρχος Λέσβου: «Το έγκλημα στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει»

«Το ένα ναυάγιο διαδέχεται το άλλο. Εδώ και πέντε μήνες φωνάζω ότι το έγκλημα στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει» δηλώνει o δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός. Όπως εξηγεί, σύμφωνα με το newpost.gr, το πρόβλημα στο νησί έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που «η θάλασσα ξεβράζει πτώματα. Δεν έχουμε χώρο για τα πτώματα. Αναζητούμε έναν χώρο, να τον νοικιάσουμε, για να γίνει η ταφή των νεκρών προσφύγων».

Σε απέραντο τάφο για εκατοντάδες ψυχές έχει μετατραπεί το Αιγαίο με τραγικό παράδειγμα το πρόσφατο μεγάλο ναυάγιο στη Λέσβο, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 18 και στην πλειοψηφία τους ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου καταγράφηκε ο θάνατος 69 παιδιών στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους αυξήθηκε όταν προστέθηκαν 31 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στα 7 ναυάγια που σημειώθηκαν σε Μυτιλήνη, Αγαθονήσι, Σάμο, Κάλυμνο και Ρόδο.

Ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα συνεννόησης με την Τουρκία, προτείνει, σύμφωνα με την kathimerini.gr, να ναυλωθούν πλοία «ώστε να μεταφερθούν από τα τουρκικά παράλια οι άνθρωποι αυτοί στο νησί και να καταγράφονται εδώ. Δεν μιλάμε πια για διαχείριση του προβλήματος αλλά για σταμάτημα του εγκλήματος» επισημαίνει. Μάλιστα αναφέρει ότι ακόμα και οι πολίτες που είχαν αντιδράσει έντονα στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών ειδικά στις τουριστικές πλευρές του νησιού, μπροστά στους δεκάδες πνιγμούς των τελευταίων ημερών προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση σκάφους με 125 επιβαίνοντες που έφτασε χθες τα ξημερώματα κυριολεκτικά μισοβουλιαγμένο στις ακτές της Λέσβου, στη Σκάλα Συκαμιάς. Λίγο μετά την αναχώρησή του από τα τουρκικά παράλια άρχισε να μπάζει νερά με αποτέλεσμα να πάρει κλίση 40 μοιρών. Οι μετανάστες στην πλειονότητά τους Σύροι, διασώθηκαν από ψαράδες της Σκάλας που ρυμούλκησαν το σκάφος στην ακτή (φωτογραφία επάνω αριστερά) και βοήθησαν τους ανθρώπους να πατήσουν σε στέρεο έδαφος. 

Πηγές: newpost.gr και  www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου