16 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγική κρίση: Ευρωτουρκική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε πρέπει να δώσει σημαντικά ανταλλάγματα στην Τουρκία για να κρατήσει εκείνη στο έδαφός της τις μεταναστευτικές ροές και να μην διευκολύνει την προώθησή τους στην Ευρώπη. Μόνο το τελευταίο έτος 450.000 πρόσφυγες βρέθηκαν σε κράτη μέλη της Ε.Ε μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Έτσι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε μετά από παζάρι ανταλλαγμάτων συμφώνησαν ως ένα βαθμό στα βασικά αιτήματα της Άγκυρας. 
Συγκεκριμένα συμφώνησαν:
Πρώτον να επιταχύνουν την διαδικασία βίζας για το 2016 υπό όρους, κυρίως αν η Άγκυρα αρχίσει να δέχεται πίσω μετανάστες που έφυγαν από την Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Δίνεται με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια Τούρκους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. 
Δεύτερον περισσότερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία. Η Άγκυρα ζητάει περίπου 3 δις επιπλέον χρηματοδότηση ποσό που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ( παρά μόνο 500 εκατομμύρια) και τα κράτη μέλη θα πρέπει να τα διαθέσουν από τα ταμεία τους τα υπόλοιπα 2.5 δισ. 
Και τρίτον, την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Οι 28 αποφάσισαν ότι η διαδικασία πρέπει να “ξανά- ενεργοποιηθεί” (re- energize) με σκοπό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει «σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας, εκεί πρέπει να υπάρχουν τα λεγόμενα "hotspots" και να γίνεται η διαδικασία της μετεγκατάστασης».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ σε ό,τι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Τέλος ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα συγκεκριμένο ποσό που θα διατεθεί προς ενίσχυση των Τούρκων και αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Αγκυρα. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου