27 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται η θεραπεία της φαλάκρας;

Μια νέα θεραπεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η ελπιδοφόρα θεραπεία ήταν σε θέση να χαρίσει στα φαλακρά πειραματόζωα το χαμένο τους τρίχωμα μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, η αποτελεσματική θεραπεία φάνηκε να στοχεύει τον θύλακα της τρίχας και αναστέλλει την δράση μιας οικογένειας ενζύμων, «ξυπνώντας» με τον τρόπο αυτόν την τρίχα.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η εφαρμογή του φαρμάκου απευθείας στο δέρμα των πειραματόζωων οδηγούσε στην αναστολή της δράσης των ενζύμων της οικογένειας κινασών Janus (JAK), ενισχύοντας παράλληλα την ταχύτατη ανάπτυξη της τρίχας.

«Πρόκειται για μια πραγματικά ελπιδοφόρα ανακάλυψη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα αποδείξει ότι το εν λόγω φάρμακο αποτελεί την θεραπεία κατά της τριχόπτωσης» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Άντζελα Κριστιάνο.

«Τα ευρήματά μας χρήζουν περαιτέρω μελέτης ώστε να εξετάσουμε κατά πόσο οι αναστολείς των συγκεκριμένων ενζύμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής στον άνθρωπο» επισημαίνει η ειδικός.

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, τα ποντίκια που είχαν λάβει τοπική εφαρμογή της θεραπείας (με δραστική ουσία tofacitinib ή ruxolitinib) εμφάνιζαν εντυπωσιακή αναγέννηση του τριχώματός τους. Αριστερά, το ποντίκι από την ομάδα ελέγχου

Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Science Advances», τα αποτελέσματα της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αναστολείς της συγκεκριμένης οικογένειας ενζύμων (JAK) – και συγκεκριμένα οι ήδη εγκεκριμένες από την FDA δραστικές ουσίες tofacitinib και ruxolitinib - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιθανότατα ως «όπλο» κατά της φαλάκρας και άλλων μορφών τριχόπτωσης, που οφείλονται στον «εγκλωβισμό» των τριχών σε μια κατάσταση ανάπαυσης, η οποία τελικά οδηγεί στην πτώση τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την επίδραση του μηχανισμού αναστολής των «ενόχων» ενζύμων στους θύλακες των τριχών, κατά λάθος, μελετώντας την γυροειδή αλωπεκία (alopecia areata) σε ποντίκια – μια μορφή τριχόπτωσης η οποία οφείλεται στην «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών. 

Πηγή: www.tovima.gr 27.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου