29 Οκτωβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 29.10.2015

(upd) Το Σάββατο ψηφίζεται ως «κατεπείγον» το ν/σ για τις τράπεζες. Το Σάββατο, ως «κατεπείγον», θα έρθει προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έγινε γνωστό, σήμερα, Πέμπτη. Αύριο, Παρασκευή, τόσο το εν λόγω νομοσχέδιο, όσο και εκείνο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα, αναμένεται να εισαχθούν στις αρμόδιες Επιτροπές της Κοινοβουλίου. 

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Υπαρκτός ο κίνδυνος για βαθύτερη ύφεση. «Η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία» τονίζει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. 

Τουλάχιστον 14 νεκροί, κυρίως παιδιά, σε ναυάγια στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της φετινής χρονιάς στο Αιγαίο, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε τουλάχιστον 242 μετανάστες, μετά το ναυάγιο μιας μεγάλης ξύλινης βάρκας στα ανοιχτά της Λέσβου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ατόμων - τεσσάρων παιδιών και τριών ενηλίκων. Αλλοι επτά μετανάστες έχασαν την ζωή τους σε ναυάγια στην περιοχή της Σάμου την Τετάρτη.
 
Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ: Προέχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος ξεκίνησε τις επαφές του στην Αθήνα. Ακολούθησε η συνάντηση στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, για να ακολουθήσει η συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του. Διστακτικός σε χαλάρωση του Μνημονίου λόγω προσφυγικού ο Στάινμαγερ. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα των προσφύγων. 

Ψάχνουν ισοδύναμα για €300 εκατ. - Στο τραπέζι τέλη κυκλοφορίας, φόροι σε αλκοολούχα, καπνόΣκέψεις για επαναφορά του ΦΠΑ του βοείου κρέατος στο 23%. Ισοδύναμα περί των 300 εκατ. ευρώ για την αποφυγή της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αναζητεί η κυβέρνηση. Με το EuroWorking Group να συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ανάμεσα στις προτάσεις για ισοδύναμα που έπεσαν στο τραπέζι είναι και αυτή που αφορά στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας. 

ΚΕΠΕ: Στο 0,3% «βλέπει» την ύφεση το 2015 Την πλέον αισιόδοξη, από όλους τους επιστημονικούς φορείς, πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το 2015 διατυπώνει στο δελτίο του το ΚΕΠΕ. Οι αναλυτές βλέπουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει λιγότερο από 0,3% έως το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν θετικός (1%). Η τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση κυβέρνησης και τρόικας δείχνει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,3%. 

Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην τέως Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνα Σαββαϊδου. Η δίωξη, που γίνεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αφορά την υπόθεση προστίμου σε εταιρεία. Το πρόστιμο παραμένει ανείσπρακτο μετά από απόφαση της κ. Σαββαϊδου να επανεξετασθεί. 

Το Ιράν για πρώτη φορά στη διάσκεψη για τη Συρία. Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν ριζικά την πολιτική τους στο συριακό. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει πλέον και το Ιράν, σύμμαχος του Άσαντ. Μια επιβεβλημένη από καιρό αλλαγή, υποστηρίζει ο Ματίας φον Χάιν. 

Συμφωνία για αγορά 100 Airbus από την Κίνα. Συμφωνία για για την αγορά εκατό Α320, επιβατικών αεροπλάνων στενής ατράκτου από την Airbus υπέγραψε η Κίνα την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου