27 Οκτωβρίου 2015

Welt: Πρόσφυγες, «το νέο μέσο πίεσης του Τσίπρα»

Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle (DW), «οι επικεφαλής κυβερνήσεων των κρατών της βαλκανικής οδού κατόρθωσαν υπό ασφυκτική πίεση, απειλές και εκατέρωθεν προσβολές να συμφωνήσουν σε έναν κατάλογο άμεσων μέτρων. Τουλάχιστον όμως συμφώνησαν. Το σχέδιο ταξινόμησης του ντροπιαστικού χάους που επικρατεί στη διαδρομή των προσφύγων πέρασε έπειτα από πιέσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτός είναι σίγουρα ο ήρωας της βραδιάς», σχολιάζει η DW. 

Σύμφωνα με την DW, «η Ελλάδα είναι χώρα-κλειδί, βρίσκεται στην αρχή της προσφυγικής οδού και έχει κάνει έως τώρα λίγα πράγματα προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η μεμψίμοιρη δικαιολογία ότι υπάρχει η οικονομική κρίση και ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη, δεν ισχύει πια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιδείξει έργο». Πάντως ο 
σχολιαστής της DW εκτιμά πάντως ότι οι αποφάσεις της συνόδου «συμβάλλουν σε μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν καλά».

Η όξυνση της προσφυγικής κρίσης δίνει περιθώρια ευελιξίας και πολιτικής διαπραγμάτευσης στην ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά η Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι το νέο μέσο πίεσης του Αλέξη Τσίπρα». Όπως παρατηρεί ο Γερμανός σχολιαστής, «πριν από λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν ακόμη με την πλάτη στον τοίχο. Ωστόσο, ο άνεμος άλλαξε τώρα. Διότι η ΕΕ -και ειδικά η Γερμανία- χρειάζονται την Αθήνα στην προσφυγική κρίση». Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας του Βερολίνου αναφέρεται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν φοβάται ιδιαίτερα για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Διαισθάνεται ότι η Γερμανία χρειάζεται τώρα τη συνεργασία προκειμένου να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βερολίνου: η προσφυγική κρίση».

Πηγή: Deutsche Welle
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1Gujh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου