23 Οκτωβρίου 2015

Ζαν Άσελμπορν: «Ελλοχεύει ο κίνδυνος από τους φασίστες»

Σε εύφορο έδαφος για τους ακροδεξιούς μπορεί να μετατραπεί η Ευρώπη, εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα στην πράξη οι αποφάσεις για τους πρόσφυγες, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, σύμφωμα με τη Deutsche Welle. «Φράχτες και τείχη δεν έχουν θέση στην Ευρώπη» τονίζει. 

«Στην ΕΕ καταβάλαμε πολλές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο ΄Ασελμπορν δίκην ενός πρώτου απολογισμού. «Δημιουργήσαμε το σύστημα της επανεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, είπαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είπαμε επίσης ότι είναι σωστή η εφαρμογή της αρχής να διαπιστώνουμε ποιος χτυπά την πόρτα μας κι αν χρειάζεται προστασία να εγκαθίσταται σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ. Είπαμε ότι χρειαζόμαστε την Frontex, την EASO, τη Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τους Πρόσφυγες, τα ΗΕ, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, χρειαζόμαστε γύρω στους 1000 συνοριοφύλακες για να βοηθήσουμε στη φύλαξη των συνόρων (…) Τώρα όλα αυτά θα πρέπει να τα εφαρμόσουμε και επί τόπου κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο».  

«Εάν δεν εφαρμόσουμε γρήγορα τις αποφάσεις μας θα έχουμε εξελίξεις ντόμινο» προειδοποιεί ο Ζαν Άσελμπορν (φωτογραφία αριστερά), «αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ανήκουν στο μέλλον της Ευρώπης τείχη, συρματένιοι φράχτες και στρατός στα σύνορά της. Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει (…) Ο κίνδυνος σε πολιτικό επίπεδο ελλοχεύει από τους ακροδεξιούς, τους φασίστες που θα βρουν εύφορο έδαφος για να παίξουν με τους φόβους των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι 100 χρόνια πίσω. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε για διαφορετικό σκοπό, για να πάρει διαφορετική κατεύθυνση. Πρέπει να πολεμήσουμε για μια ανοιχτή Ευρώπη. Ήμουν στην Ιταλία και δύο φορές στη Λέσβο, πολιτική βούληση υπάρχει. Αλλά αυτήν την εποχή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε σε εθνικό επίπεδο τη ροή ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή. Άρα, θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε, όχι εθνικά αλλά μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα υποδοχής προσφύγων, όπου θα κάνουμε αυτό που έχουμε κατά νου».

Πηγή Deutsche Welle (απόσπασμα δημοσιεύματος στις 23.10.2015)
Ολόκληρο στο: http://dw.com/p/1Gsov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου