16 Οκτωβρίου 2015

Εξαγόρασε η Γερμανία την ανάθεση του Μουντιάλ 2006;

από τη Deutsche Welle 

Σύμφωνα με το Spiegel η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 φέρεται να είχε χρηματίσει τη FIFA για να κερδίσει την ανάθεση. Η FIFA δεν επιθυμεί προς το παρόν να σχολιάσει το θέμα. 

Το γερμανικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βυθίζεται στην μεγαλύτερη κρίση του μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στο γερμανικό πρωτάθλημα (Bundesliga) κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης υπέρογκου ποσού που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία». 

Όπως αναφέρει το Spiegel η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουί Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατομ. ελβετικών φράγκων, με άλλα λόγια 6,7 εκατομ. ευρώ, με τη μορφή μυστικού δανείου. 

Η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006: Xoρστ Σμιντ, Τέο Τσβάντσιγκερ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ

Εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να είναι ο τότε επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής διεκδίκησης, Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ καθώς και άλλοι παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

H «μαύρη» διαδρομή των 6,7 εκατομ. ευρώ 

Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas φέρεται να είχε δανείσει το επίμαχο ποσό ως ιδιώτης, λίγο πριν την ανακοίνωση της ανάθεσης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη Γερμανία στις 6 Ιουλίου του 2000. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αλλά ούτε, μετά την ανάθεση, και στον προϋπολογισμό της επιτροπής διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006. Ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ο Ντραϊφούς απαίτησε να του επιστραφεί το ποσό των 6,7 εκατομ. ευρώ που είχε διαθέσει ως δάνειο.

Ως εκ τούτου η οργανωτική επιτροπή ζήτησε τόσο από τον Μπεκενμπάουερ όσο και από τον Νίρσμπαχ να επιστρέψουν το «μαύρο» δάνειο με... διακριτικότητα. Στη συνέχεια το ποσό αυτό επεστράφη τελικά μέσω ενός λογαρισμού της FIFA από τη Γενεύη σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Ντραϊφούς στη Ζυρίχη. Το ποσό εμφανιζόταν ως γερμανική συνεισφορά στη διοργάνωση ενός γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

O επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 Φραντς Μπεκενμπάουερ (δεξια) μαζί με τον Β. Νίρσμπαχ (αριστερά)

Σιγή ιχθύος από Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ

Σύμφωνα με το Spiegel το αρχικό δάνειο του Ντραϊφούς προς την γερμανική επιτροπή διατέθηκε προφανώς για την εξαγορά των ψήφων των τεσσάρων ασιατών εκπροσώπων στο εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA. Kαι οι τέσσερεις ασιάτες είχαν ψηφίσει, ακριβώς όπως και οι ευρωπαίοι «ομόλογοί» τους, υπέρ της ανάθεσης της παγκόσμιας διοργάνωσης στη Γερμανία. Έτσι η Γερμανία επιλέχθηκε με 12 έναντι 11 ψήφους. Κατά τον τελευταίο γύρο απείχε ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά τόσο του Μπεκενμπάουερ όσο και του Νίρσμπαχ. Αντίστοιχα ούτε και η FIFA θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την υπόθεση. Στο μεταξύ η DFB από την πλευρά της, σε σημερινή της ανακοίνωση, αναγνωρίζει ότι πράγματι τον Απρίλιο του 2005 καταβλήθηκε το επίμαχο ποσό στη FIFA, αλλά για άλλους λόγους (πιθανώς συμμετοχή σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) και σίγουρα όχι για την εξαγορά της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη (spiegel online, dpa)

Πηγή: 
Deutsche Welle 16.10.2015
http://dw.com/p/1GpT2

1 σχόλιο:

  1. Το βράδυ της Παρασκευής η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) απείλησε με προσφυγή στα δικαστήρια κατά του περιοδικού Spiegel. Την ίδια ώρα ωστόσο, o δημοσιογράφος του Spiegel Γκούντερ Λατς, ένας από τους πέντε συντάκτες που συνυπογράφουν το επίμαχο άρθρο, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, δήλωνε «σίγουρος» για το ότι υπήρξε όντως μαύρο ταμείο και ανέφερε ότι από αυτό το ταμείο πληρώθηκαν εκπρόσωποι ασιατικών χωρών στη FIFA, ώστε να τηρήσουν ευνοϊκή προς τη Γερμανία στάση στην ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006. Πηγή: Deutsche Welle

    ΑπάντησηΔιαγραφή