29 Οκτωβρίου 2015

Handelsblatt: Γιατί πέτυχε η Κύπρος και όχι η Ελλάδα;

Η έξοδος της Κύπρου από την κρίση δίνει τροφή για σχόλια όσον αφορά την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Με πρωτοσέλιδο εκτενέστατο άρθρο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην επιτυχή έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση, συγκρίνοντας την πορεία της χώρας με αυτήν άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες που φέρει τον τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί» επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την οικονομική εξέλιξη της Κύπρου.

«Η Κύπρος θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο, όπως επιβεβαιώνουν αρκετοί εκπρόσωποι της ευρωζώνης. (…) Έτσι η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» σχολιάζουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και εντοπίζει ένα από τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης: «Ο πρόεδρος (σ.σ. της Κύπρου) Νίκος Αναστασιάδης υλοποίησε τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αντιρρήσεις. Το μήνυμά του: Για την κρίση δεν ευθύνονται η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι, αλλά τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Εδώ πολλοί παρατηρητές βλέπουν την ειδοποιό διαφορά με την Ελλάδα. Οι έλληνες πολιτικοί, ανεξάρτητα από που προέρχονται, υποστήριζαν ότι η ΕΕ τους επέβαλε τα μέτρα λιτότητας και μεταρρύθμισης». 

Πηγή: Deutsche Welle
Περισσότερα στο http://dw.com/p/1GvJy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου