25 Οκτωβρίου 2015

Φράχτης του Εβρου, μια αμφιλεγόμενη κατασκευή

«Τείχος προστασίας» ή «Τείχος της ντροπής»; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Πάντως στα 12,5 χλμ. στο ύψος της Ορεστιάδας, που εκτείνεται ο φράχτης, δεν «περνάει κουνούπι». Ο συνδυασμός συρματοπλεγμάτων, θερμικών καμερών και αστυνομικών περιπολιών καθιστά αδιαπέραστη
την ελληνοτουρκική μεθόριο στην περιοχή της Ορεστιάδας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και λίγο παρακάτω, από το Διδυμότειχο έως το Δέλτα του Εβρου, έξω από την Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου με την άμπωτη του ποταμού ομάδες προσφύγων επιχειρούν διείσδυση στο ελληνικό έδαφος.

Οι πολέμιοι του φράχτη, από την πλευρά τους, εμφανίζουν εαυτούς δικαιωμένους όταν διαδήλωναν κατά της ανέγερσής του με το επιχείρημα ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα και απλώς θα το μετατοπίσει στο Αιγαίο.

Μετατόπιση του προβλήματος επίσης παρατηρείται και προς την πλευρά της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Ζιλ Αρίας Φερνάντες, η αύξηση του αριθμού μεταναστών προς τη Βουλγαρία είναι ως έναν βαθμό αποτέλεσμα του φράχτη του Εβρου.

Σε κάθε περίπτωση ο διάδρομος του Εβρου με την κατασκευή του φράχτη και την ενίσχυση της συνοριοφυλακής της όχθης του ποταμού δείχνει να έχει κλείσει για τις ροές.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι τον χειμώνα τουλάχιστον οπότε η θάλασσα στο Αιγαίο δύσκολα διασχίζεται από μικρά πλοιάρια, τα προσφυγικά κύματα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη μέσω Θράκης. Σε αυτή την περίπτωση ο ελληνικός φράχτης στην Ορεστιάδα, αλλά και ο μήκους 30 χλμ., επίσης ατσάλινος, που έχει κατασκευάσει βορειότερα η Βουλγαρία, όπως και οι πιο «ευάλωτες» συνοριογραμμές τους, θα δεχθούν ισχυρότατη πίεση. 


Πρωτοβουλία ενάντια στον φράχτη του Έβρου 

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του συντοντιστικού ενάντια στον φράχτη του Έβρου ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν σειρά δράσεων τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα κορυφωθούν με πορεία διαμαρτυρίας στον φράχτη στις 31 Οκτωβρίου. 

Οι συλλογικότητες διεκδικούν μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του προσφυγικού από αυτήν που προωθεί η Ε.Ε., δηλαδή της πολιτικής των κλειστών συνόρων κατά την άποψή τους. Ζητάνε την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών, την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, να μη γίνεται καμία απέλαση και να δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ενάντια σε μια Ευρώπη - φρούριο, το συντονιστικό ενάντια στον φράχτη προτάσσει την αλληλεγγύη που «γκρεμίζει φράχτες και ανοίγει σύνορα», όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί του. 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου