29 Οκτωβρίου 2015

Ενίσχυση της ξενοφοβικής ακροδεξιάς στην Ελβετία

Κατόρθωσε να γίνει το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ελβετία και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κυρίαρχα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης: Πρόκειται για το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), που επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στις πρόσφατες εκλογές, αποσπώντας το 29,4% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 2,8 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Σε ένα κλίμα έντονου φόβου,

εν μέσω της μεγάλης προσφυγικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη, μπορεί η νίκη του SVP στο «θησαυροφυλάκιο του πλανήτη», να αποτελεί προοίμιο της επέλασης των ακροδεξιών κομμάτων σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην ήπειρο; Ο ελβετικός Τύπος πάντως, σύμφωνα με tovima.gr εμφανίζεται διχασμένος χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτελέσμα «Rechtsrutsch», δηλαδή «μετατόπιση προς τα δεξιά» αλλά και... «επιστροφή στην κανονικότητα».

Σημαντικό μέρος της επιτυχίας του, το SVP που είναι ένα από τα μακροβιότερα υπερσυντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, το οφείλει στον δισεκατομμυριούχο βετεράνο ηγέτη του Κριστόφ Μπλόχερ (φωτογραφία επάνω αριστερά), ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμπόδισε την υποψηφιότητα της Ελβετίας στην ΕΕ. 

Η νίκη του SVP δεν σημαίνει ότι θα μεταφραστεί και σε κυβερνητική ισχύ, αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις περιορίζονται από το πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο απαιτεί ευρεία συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, ενώ πολύ συχνή είναι και η άμεση δημοκρατία, δηλαδή τα δημοψηφίσματα. «Πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο δεξιό κόμμα αφού καταφέρνει να κινητοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο τους πολίτες που φοβούνται τον μεγάλο αριθμό ξένων στη χώρα. Η προσφυγική κρίση αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να το κάνει αυτό. Η χώρα επηρεάζεται από αυτήν αλλά πιο σημαντικό είναι ότι αισθάνεται πως επηρεάζονται και οι πολίτες που πιστεύουν ότι η μετανάστευση θα απειλήσει την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση» εξηγεί ο Κλάους Αρμίνγκεον, καθηγητής Συγκριτικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. 

«Οσο λιγότεροι πρόσφυγες ζουν σε μια περιφέρεια τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος για αυτούς και αυτό εξηγεί την αντίδραση των Ελβετών» λέει στο «Βήμα» ο Γκεόργκ Λουτζ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Και συνεχίζει λέγοντας πως «Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που αισθάνεται να απειλείται από τη μετανάστευση εν γένει, όπως και από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που αυτή τη στιγμή καταφθάνουν στην Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν σε πειρασμό να ψηφίσουν δεξιά κόμματα που υπόσχονται με κάποιον τρόπο να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών... Ο φόβος είναι συχνά αποκομμένος από την πραγματική διάσταση του προβλήματος, όπως παρατηρούμε σε πολλές χώρες: όσο λιγότεροι μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε μια περιφέρεια τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός της ξενοφοβίας».

Πηγή: Τα στοιχεία από www.tovima.gr 28.10.2015
Ολόκληρο το άρθρο στο: Ελβετία: Κάτι σάπιο υπάρχει στο «θησαυροφυλάκιο του πλανήτη» 


Για την Ελβετία μπορείτε να διαβάσετε και αυτά:
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Βασιλεία (Basel) Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Λουκέρνη (Luzern) Ελβετία
Ταξίδια: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden) Ελβετία - Το Αφηρημένο ...
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Σολοτούρν (Solothurn), Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Μπάζελλαντ (Baselland), Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Μία σύντομη ιστορία της Ελβετίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου