30 Οκτωβρίου 2015

Κίνα: Τέλος στην πολιτική του ενός παιδιού

Τέλος στην πολιτική του ενός παιδιού, που εφαρμόζεται στην Κίνα από το 1979 προκειμένου να μπει τροχοπέδη στην ανεξέλεγκτη τότε πληθυσμιακή έκρηξη, έθεσε χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιτρέποντας στα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά εφόσον το θέλουν.

Η απόφαση σηματοδοτεί την ουσιωδέστερη μεταβολή των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού των τελευταίων ετών, πολιτικών που από πολλούς θεωρήθηκαν ως επονείδιστη παρέμβαση στην οικογενειακή ζωή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή του μέτρου οδήγησε στη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο φύλα, αφού τα αγόρια εθεωρούντο προτιμητέα. Συχνά τα ζευγάρια επέλεγαν την έκτρωση όταν ανακάλυπταν ότι θα αποκτήσουν κόρη. Αυτή η πρακτική διατάραξε την ισορροπία στην αναλογία ανδρών γυναικών, με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες σήμερα να δυσκολεύονται να βρουν συζύγους. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση, ο νόμος του ενός παιδιού έχει αποτρέψει 400 εκατομμύρια γεννήσεις και έχει βοηθήσει αναρίθμητες οικογένειες να βγουν από το τέλμα της ένδειας.

Το ανακοινωθέν της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, που δημοσιεύεται από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, αναφέρει ότι η απόφαση κατάργησης του μέτρου του ενός παιδιού «έχει στόχο τη βελτίωση της ισορροπημένης ανάπτυξης του πληθυσμού, αλλά και κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας της γήρανσής του». 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 30.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου