28 Οκτωβρίου 2015

Γελοιογραφίες του '40: Πενάκια... εφ’ όπλου!

Έκθεση γελοιογραφιών της εποχής του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940, με τίτλο «Πενάκια... “εφ’ όπλου!”», φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, εγκαινιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει, με ελεύθερη είσοδο, μέχρι τις 4.11.2015. 

Συγκεκριμένα, η έκθεση παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των γελοιογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό τύπο και σε επιστολικά δελτάρια στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941 και σήμερα ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 

Επιχειρείται έτσι μια διαφορετική προσέγγιση του πολέμου, που προβάλει τη δυναμική της γελοιογραφίας ως πηγή τεκμηρίωσης ενός ιστορικού γεγονότος και ως σταθερό αποδέκτη και εκφραστή της σύγχρονης επικαιρότητας. 


Με τα πενάκια... «εφ’ όπλου» οι γελοιογράφοι συμβάλουν στην τόνωση του ηθικού των αμάχων και των μαχητών. Διακωμωδούν τους εισβολείς, απογειώνοντας παράλληλα τη δόξα των μαχόμενων. Βασικός τους στόχος ο Μπενίτο Μουσολίνι αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ και στο πρόσωπό τους ο φασισμός.



Τα σκίτσα της συλλογής του ΕΙΜ υπογράφουν κορυφαίοι γελοιογράφοι της εποχής του μεσοπολέμου (Κώστας Μπέζος, Αντώνης Βώττης, Γιώργος Γκεϊβέλης) αλλά και νεότεροι που δραστηριοποιήθηκαν πιο συστηματικά στο χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας μετά την απελευθέρωση (Φωκίωνας Δημητριάδης, Σταμάτης Πολενάκης, Μίμης Παπαδημητρίου, Σοφόκλης Αντωνιάδη, Νίκος Κατσούρος, Νικόλαος Νείρος, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Νικολινάκος, Παύλος Παυλίδης, Νίκος Καστανάκης).

Σχετική ανάρτηση: H Ελληνική Γελοιογραφία του έπους του 1940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου