19 Οκτωβρίου 2015

Ακαδημία Αθηνών: Χρυσή ξανά!

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του εμβληματικού κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου, ένα έργο δύσκολο και πολύπλοκο, ξεκίνησαν το 2003 και ολοκληρώθηκαν μόλις πρόσφατα. 
Πρόκειται για ένα διαμάντι του κλασικισμού, του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891), μοναδικό στον κόσμο. «Κανένα άλλο αρχιτεκτόνημα δεν έχει εξωτερικά τόσο πολύ χρυσό. Απηχεί την αίγλη της Ακαδημίας», τονίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συντήρησης η οποία ανέλαβε μεταξύ άλλων και την αποκατάσταση των διακοσμημένων επιφανειών, της ξύλινης στέγης και των επίπλων. 


Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά το 1856 με τη μεγάλη δωρεά του επιχειρηματία και διπλωμάτη Σίμωνος Σίνα, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πίστευαν ότι «διά της Ακαδημίας θα εντασσόταν η Ελλάδα στα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης». Ο ευεργέτης αναθέτει τα σχέδια στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, που θεωρείται ο starchitect της εποχής. Δημιούργημά του είναι επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Κρίστιαν Χάνσεν, είχε σχεδιάσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κεντρικό κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας.

Πηγή (και περισσότερα): www.kathimerini.gr 
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου