26 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο 17 σημείων για το προσφυγικό

Στη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπήρξε συμφωνία για 100.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, οι 50.000 εξ' αυτών στην Ελλάδα, για πιο άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και για αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων. 

Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία των 17 σημείων, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, προβλέπει βασικά τα εξής: 
Βοήθεια για τους πρόσφυγες: κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Βαλκανίων» θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, οι 50.000 εξ΄ αυτών στην Ελλάδα, ενώ οι 30.000 από αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Προστασία συνόρων: στη Σλοβενία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες 400 συνοριοφύλακες από άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον συμφωνήθηκε οι χώρες να ενισχύσουν την προστασία των συνόρων και να προχωρήσουν σε έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους.
Διαχείριση προσφυγικού ρεύματος: η καταγραφή και ταυτοποίηση των νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων με «μέγιστη χρήση βιομετρικών δεδομένων» θα πρέπει να γίνεται στις πρώτες χώρες υποδοχής. «Οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Χωρίς καταγραφή δεν υπάρχουν δικαιώματα». Όποιος δεν χρήζει διεθνούς προστασίας θα επαναπροωθείται άμεσα στην πατρίδα του. Επιπλέον οι χώρες δεσμεύονται να μην προωθούν τους πρόσφυγες στα σύνορα άλλης χώρας εάν η τελευταία δεν έχει συναινέσει ως προς αυτό.
Ανταλλαγή πληροφοριών: οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν εντός 24ώρου κέντρα επικοινωνίας στα γραφεία τους για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσεων και την καθημερινή ανταλλαγή πληροφοριών για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών.

Ήταν η αρχή μιας κοινής πολιτικής για τους πρόσφυγες; 
Πρόκειται απλά για ένα βήμα και όχι για συνολική λύση του προσφυγικού, όπως εκτίμησε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για ένα ενδιάμεσο βήμα. «Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα τα οποία θα οδηγήσουν πραγματικά σε μια λύση» είπε. 
Εκπρόσωποι της ΕΕ και πολλών κυβερνήσεων αξιολόγησαν καταρχήν ως επιτυχία και μόνον το γεγονός ότι οι βαλκανικές χώρες συνομιλούν μεταξύ τους.
Ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του επέκρινε το γεγονός ότι δεν είχε προσκληθεί η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «αποφασιστικής σημασίας σύμμαχο» στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. 

Τους τελευταίους μήνες έχει προκληθεί βαθύ χάσμα μεταξύ των χωρών της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξαν έντονες αψιμαχίες μεταξύ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται κατά μήκος της «διαδρομής των Βαλκανίων».

Στη χθεσινοβραδινή μίνι Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν οι Γερμανία, Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία καθώς και οι ΠΓΔΜ, Σερβία και Αλβανία. 

Πηγή: Deutsche Welle 26.10.2015
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1Gu8A 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου