27 Οκτωβρίου 2015

Είναι ανάγκη η Ελλάδα να γιορτάζει την έναρξη ενός πολέμου;

Αφηρημένες ...Απόψεις 

Ο πόλεμος δεν είναι γιορτή, πολύ δε περισσότερο η έναρξή του. Το να γιορτάζει κανείς τη λήξη του φαίνεται να έχει μια λογική, όχι όμως και την έναρξή του. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλες χώρες που γιορτάζουν τις ημέρες λήξης των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η Ελλάδα έχει καθιερώσει ως εθνική εορτή αποκλειστικά την είσοδό της στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την έναρξη δηλαδή του Ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου. Γιατί; Σίγουρα κάποιες εξηγήσεις υπάρχουν: 

«Ολες οι µεγάλες εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται µε την έναρξη και όχι µε το αποτέλεσµα ενός αγώνα, µε την ικανότητα δηλαδή του έθνους να εξεγείρεται απέναντι στη σκλαβιά (25η Μαρτίου) ή τον φασισµό (28η Οκτωβρίου)», σημειώνει η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Και η ξεχασµένη επέτειος της 3ης Σεπτεµβρίου, που γιορταζόταν από το 1844 µέχρι το 1862, συνδεόταν µε την εξέγερση για το Σύνταγµα και όχι µε την ψήφισή του. Ακόµη και η 17η Νοέµβρη παραπέµπει σε αντίσταση και εξέγερση και όχι στην πτώση της χούντας», ανέφερε*. 

Πολλοί ιστορικοί ισχυρίζονται ακόμη πως ο πόλεμος στην Ελλάδα δεν έληξε στις 12 Οκτωβρίου 1944 με την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, ούτε λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου με την έλευση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Η λήξη του πολέμου βρήκε τη χώρα διχασμένη. Αμέσως μετά ακολούθησε ο ακήρυχτος πόλεμος, τα Δεκεμβριανά, η Βάρκιζα, ο εμφύλιος πόλεμος. Η χώρα με την αποχώρηση των Γερμανών δεν πρόλαβε στο σύνολό της να χαρεί. Αντίθετα, ισχυρίζονται ότι, στην έναρξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου του 1940, η χώρα ήταν ενωμένη. Ήταν όμως μια φαινομενική λαϊκή ενότητα, που την είχε επιβάλει αναγκαστικά η δικτατορία του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.

Και σήμερα, μετά τόσα χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης, όταν μάλιστα η συγκεκριμένη επέτειος της 
28ης Οκτωβρίου έχει προ πολλού αρχίσει να ξεφτίζει, χάνοντας την αίγλη με την οποία αρχικά την είχαν περιβάλει, υπάρχει ακόμα η ανάγκη ή η σκοπιμότητα να τη γιορτάζουμε; Να γιορτάζουμε το αυτονόητο "όχι" του Ι. Μεταξά; Εξ' άλλου και όλοι οι άλλοι λαοί που αντιτάχθηκαν στις δυνάμεις του "άξονα", κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπαν και εκείνοι το δικό τους "όχι" στις φασιστικές απαιτήσεις. Και δεν το γιορτάζουν... 

Μήπως λοιπόν ήρθε ο καιρός, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις κάποιων "πατριωτών", να επανεξετάσουμε το όλο θέμα του εορτασμού της συγκεκριμένης επετείου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου