18 Οκτωβρίου 2015

Bloomberg: Οι 50 άνθρωποι τους οποίους ακούνε οι διεθνείς χρηματαγορές

από την Καθημερινή

Οι άνθρωποι, οι οποίοι επηρεάζουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, τις οικονομίες των χωρών και τελικά τις ίδιες μας τις ζωές δεν ξεπερνούν τους πενήντα (έντεκα γυναίκες, τριάντα εννέα άνδρες), όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg. Είναι οι άνθρωποι που, μεταξύ άλλων, ηγούνται κεντρικών τραπεζών, όπως η Τζάνετ Γέλεν (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Fed) και ο Μάριο Ντράγκι (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, οι αρχηγοί κρατών, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καθώς και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, όπως ο Λόιντ Μπλανκφάιν της Goldman Sachs, καθώς και ομίλων υψηλής τεχνολογίας, όπως ο Τιμ Κουκ και ο Τζεφ Μπέζος της Apple και της Amazon, αντίστοιχα, αλλά και ο καινοτόμος Ελον Μασκ με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα Τesla, και οικονομολόγοι που γράφουν βαρυσήμαντα βιβλία και άρθρα (Τομά Πικετί και Πολ Κρούγκμαν). 

Επιλέξαμε ενδεικτικά έξι προσωπικότητες μεταξύ αυτών, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τύχες της Ευρωζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα, αλλά και των υπόλοιπων χωρών.

Στην πρώτη θέση, όπως και στη λίστα των «50» του Bloomberg, εμφανίζεται η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,Τζάνετ Γέλεν (φωτογραφία επάνω αριστερά), λόγω της πολιτικής της στάσης στο θέμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του πρώην προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν: «Δεν θα φανταζόταν κανείς κάποιο εύκολο σενάριο για την υλοποίηση της αύξησης των επιτοκίων». Η Τζάνετ Γέλεν, βαλλόμενη από παντού με καυστικά σχόλια και έχοντας να εξετάσει αντικρουόμενα μηνύματα από το πεδίο της αμερικανικής και της διεθνούς οικονομίας, αποφάσισε ψύχραιμα να μεταθέσει την αύξηση των επιτοκίων πέραν του φετινού Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν.

Από την πλευρά του o Mάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος, καθώς έχει επικεντρωθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι επενδυτές στη Γηραιά Ηπειρο προσβλέπουν στη δική του δράση, προκειμένου να ενισχυθεί η αδύναμη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Οπως και η ομόλογός του στη Fed γνωρίζει τον αντίκτυπο που έχουν οι δηλώσεις τους για τις αγορές.

Ακολουθούν η Αγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, δύο πανίσχυρες γυναίκες, οι οποίες συνδιαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. εν γένει, από την κρίση χρέους και μετά. Δέκα χρόνια στην εξουσία η Αγκελα Μέρκελ, όπως παρατηρεί το Bloomberg, μπορεί να συμφιλιωθεί πλέον με το παρωνύμιο «Μητερούλα». Και προσθέτει πως είναι η ηγέτις της Ευρώπης, όπως φάνηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που είχε τον ρόλο της ενήλικης στην αίθουσα και επιδίωξε να ληφθεί η τελική απόφαση, αλλά και στην τωρινή προσφυγική κρίση.

Η κ. Λαγκάρντ ανέλαβε να είναι η εκπρόσωπος του ορθού λόγου στο πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες, διατύπωσε ένα τελεσίγραφο αναφορικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Δεν πρόκειται να διαθέσουμε χρήματα στους Ελληνες, παρά μόνον στην περίπτωση που είστε προετοιμασμένοι να τους παράσχετε ελάφρυνση του χρέους τους».

Στο πεδίο των ιδεών και της διάδοσής τους, το Bloomberg επιλέγει, μεταξύ άλλων, τον Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί, ο οποίος με το περίφημο πόνημά του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» συνέβαλε σημαντικά στη δημόσια συζήτηση περί ανισότητας.

Τέλος, στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, διάδοχος του εμβληματικού ιδρυτή της Στιβ Τζομπς από το 2011. Εκτοτε, η εταιρεία διπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της, τα κέρδη της διογκώνονται και η επιρροή της διευρύνεται περαιτέρω σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου