7 Φεβρουαρίου 2019

Spiegel: Σχέση συμφέροντος συνδέει Τσίπρα με Ερντογάν

«Τσακώνονται αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλο» είναι ο τίτλος του άρθρου του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Μια σχέση συμφέροντος συνδέει τον Ερντογάν με τον Τσίπρα. Γνωρίζουν πως χρειάζονται ο ένας τον άλλο
σε πολλά ζητήματα. Παράλληλα ο κατάλογος των θεμάτων στα οποία διαφωνούν είναι μακρύς και δεν στάθηκε δυνατόν να επιλυθούν πολλά προβλήματα ακόμα και μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. "Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός", δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως "έντιμο τύπο. Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι"».



«Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό. «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», επισημαίνεται. 

«Ο Ερντογάν πιέζει ώστε η Ελλάδα να παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν. Είναι όμως μια επιθυμία που ο Τσίπρας από σεβασμό στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να ικανοποιήσει…» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει: «Ο Τσίπρας προσπάθησε πάντως να έχει συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στον Ερντογάν. Καταλαβαίνει πολύ καλά πως όσον αφορά το μεταναστευτικό εξαρτάται από τον Τούρκο Πρόεδρο. Από τότε που υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 για το μεταναστευτικό, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο το άρθρο επισημαίνει: «Στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές αυτό το χρόνο, γι αυτό και ο Τσίπρας αυτοσκηνοθετείται ως ηγέτης. Κατάφερε πρόσφατα μιαν επιτυχία στο ονοματολικό. Τώρα με την επίσκεψή του στην Τουρκία θέλει να εμφανιστεί και ως ένας πολιτικός που επιλύει προβλήματα».

Tο άρθρο κλείνει με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη, όπου, όπως επισημαίνεται, η Θεολογική Σχολή έκλεισε το 1971. «Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα», καταλήγει ο συντάκτης.


Πηγές: kathimerini.gr , Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου