11 Φεβρουαρίου 2019

Handelsblatt: «Οι τράπεζες φοβούνται νέα φυγή κεφαλαίων»

Και σενάρια ενός bail-in στην Ελλάδα στο γερμανικό τύπο 

Στους φόβους που εκφράζουν έλληνες τραπεζίτες για τις συνέπειες μιας βεβιασμένης άρσης των capital control αναφέρεται άρθρο της οικονομικής Handelsblatt υπό τον τίτλο «Οι τράπεζες φοβούνται νέα φυγή κεφαλαίων».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «από τη στιγμή που η Ελλάδα εγκατέλειψε προ εξαμήνου το πρόγραμμα διάσωσης, συζητείται και το τέλος των -εν τω μεταξύ σταδιακά πιο χαλαρών- κεφαλαιακών ελέγχων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να το αξιοποιήσει αυτό στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα: η άρση των περιορισμών θα ταίριαζε στο αφήγημά του περί εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα. Ωστόσο έλληνες τραπεζίτες προσπαθούν να αποτρέψουν τη βεβιασμένη άρση των ελέγχων». 

Σύμφωνα με την ΗΒ, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τραπεζίτες των ελληνικών εμπορικών τραπεζών προειδοποίησαν για τους πιθανούς κινδύνους και ζήτησαν να παραμείνουν οι έλεγχοι στις συναλλαγές με το εξωτερικό, εκφράζοντας φόβους ότι η πρόωρη άρση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων.

Όπως επισημαίνεται, «οι τράπεζες απέχουν ακόμη σημαντικά από την κανονικότητα. Λόγω της οκτάχρονης ύφεσης βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά πιστωτικών κινδύνων. Σχεδόν το 47% των δανείων δεν εξυπηρετούνται ή κινδυνεύουν να μην εξυπηρετηθούν. Μέχρι το 2021 οι τράπεζες θέλουν να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια στο 10%. Μια προσπάθεια η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων θα απαιτήσει ίδια κεφάλαια άνω των 11 δις ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να χρειαστούν οι τράπεζες νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις
»

Και η οικονομική εφημερίδα προσθέτει: «Ασαφές παραμένει από πού θα προέλθουν τα χρήματα. Το να συνδράμουν πάλι οι ευρωπαίοι εταίροι θεωρείται απίθανο. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να υπάρξει το λεγόμενο Bail-in (σ.σ. διάσωση εκ των έσω με τη συμμετοχή μετόχων, πιστωτών και καταθετών). Στην εσχάτη θα καλούνταν να πληρώσουν και καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σε αυτά τα συμφραζόμενα γίνεται αντιληπτό γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν να εναντιώνονται στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων». 

Πηγή: Deutsche Welle 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου