7 Φεβρουαρίου 2019

Liberation για τους «8»: Όπως σε ένα κακοστημένο από τον Ερντογάν γουέστερν

Σκληρή επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εξαπολύουν, με άρθρο τους στη Liberation, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας, Διονύσιος Ντερβί-Μπουρνιά. «... Τώρα, όπως σ’ ένα κακοστημένο γουέστερν, οι αξιωματικοί βρίσκονται στο έλεος του πρώτου τυχόντα που θα αποφασίσει να γίνει κυνηγός κεφαλών» γράφουν και διερωτώνται «Με ποιο δικαίωμα εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε ευρωπαϊκό έδαφος ο Ερντογάν;»

«Πρόκειται για πραξικοπηματίες, όπως υπόστηρίζει εδώ και τρία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν; “Οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν κανένα αξιόπιστο στοιχείο” έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα, έπειτα από μια δικαστική οδύσσεια, στο τέλος της οποίας οι αξιωματικοί όχι μόνο απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία, αλλά τους χορηγήθηκε και πολιτικό άσυλο, λόγω των κινδύνων για τη ζωή τους από μία έκδοση» υπογραμμίζεται στο άρθρο. 

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και πρωταγωνιστής του Μάη του '68 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Orchestre Franco-Grec υπενθυμίζουν στους αναγνώστες τη δριμεία φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφο του France 2, ο οποίος «τόλμησε» να τον ρωτήσει για τις καταγγελλόμενες σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία: «Μια τέτοια φραστική βία δεν προκάλεσε κατάπληξη, αφού είναι γνωστή η απαξίωση του Τούρκου προέδρου για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να εκπλαγεί λοιπόν κανείς τώρα, που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επικήρυξε τους αξιωματικούς, λίγο πριν ο Τσίπρας φθάσει στην Άγκυρα; Κι έτσι τώρα, όπως σ’ ένα κακοστημένο γουέστερν, οι αξιωματικοί βρίσκονται στο έλεος του πρώτου τυχόντα που θα αποφασίσει να γίνει κυνηγός κεφαλών». 

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών επικήρυξε καθέναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς με 700.000 ευρώ, καθώς εντάχθηκαν στη λίστα των τρομοκρατών του τουρκικού κράτους, θεωρούμενοι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO. Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των 8 Τούρκων αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής για τους καταζητούμενος για θέματα τρομοκρατίας.

Και διερωτώνται οι συγγραφείς του άρθρου: «Μέσα σε ποιο πλαίσιο εξαπολύει ο κ. Ερντογάν ένα τέτοιο ανθρωποκυνηγητό σε ευρωπαϊκό έδαφος;» (...)

«Ο κ. Ερντογάν νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και φαντάζεται ότι όλα του επιτρέπονται. Οι προσβολές προς τον επισκέπτη Έλληνα πρωθυπουργό είναι το ορντέβρ. Το κυρίως πιάτο είναι να καταφέρει ένα νέο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντάς τα με τον πιο αδύναμο κρίκο της, την καταματωμένη από δέκα χρόνια λιτότητας Ελλάδα. Το τουρκικό καθεστώς φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί ατιμωρητί. Η δημοκρατία μας διαθέτει τη σοφία να μη θέλει να επιβάλει την εξαγωγή της πάση θυσία. Θα αποδεχθεί την εισαγωγή της βαρβαρότητας στα εδάφη της; Τι χρειάζεται πλέον για να αντιδράσουμε σ’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις; Αν επρόκειτο για οκτώ καλλιτέχνες ή διανοούμενους που θα τους είχαν επικηρύξει, δεν θα τελείωναν οι συζητήσεις. Δυστυχώς, εν προκειμένω πρόκειται για οκτώ δημοκράτες στρατιωτικούς και η σπουδή των ΜΜΕ κινδυνεύει να είναι αργή. Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να τους προστατέψει. Τι σκοπεύει να κάνει η Ευρώπη;» καταλήγουν οι συγγραφείς του άρθρου στη Liberation. 


Πηγή: protothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου