4 Σεπτεμβρίου 2013

Και όμως, 50 χρόνια παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους Παγκόσμιους Πίνακες Penn, που παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) των χωρών όλου του κόσμου, τόσο για το 1960 όσο και το 2010, η πρόοδος που επιτελέστηκε ήταν σημαντική. Η μεγάλη πλειοψηφία του πλανήτη ζει σε χώρες όπου το ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές μέσα στην πεντηκονταετία.

Η πρωτιά εξακολουθεί να ανήκει στις ΗΠΑ. Αν όμως η οικονομία της Κίνας δεν είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα, είναι μάλλον θέμα μηνών, όχι ετών, να πάρει εκείνη την πρωτιά.

Ειδικότερα, σε άρθρο του Charles Kenny (του Bloomberg Businessweek) που δημοσίευσε χθες το capital.gr με τίτλο «Όλοι πιο πλούσιοι κι όλοι ευχαριστημένοι», αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Οι Παγκόσμιοι Πίνακες Penn, που καταρτίστηκαν από τους Alan Heston, Robert Summers και Bettina Aten του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να μετρηθεί σωστά το σχετικό μέγεθος των οικονομιών του πλανήτη. Οι ερευνητές κατέγραψαν την αξία των αγαθών που η κάθε χώρα κατανάλωνε, επένδυε και εμπορευόταν χρησιμοποιώντας αριθμούς που μπορούσαν να συγκριθούν με τον υπόλοιπο κόσμο και για διάστημα δεκαετιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τους Παγκόσμιους Πίνακες Penn, που χρησιμοποιούν στοιχεία για τις τιμές στη διάρκεια της ιστορίας με τρόπο που καθιστούν τα εισοδήματα στη διάρκεια του χρόνου πολύ πιο συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών, το ΑΕΠ της Κίνας από πλευράς δαπανών ήταν 10,1 τρισ. δολάρια το 2010. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν 13,1 τρισ. δολ. το 2010.

Αν οι ρυθμοί ανάπτυξης 2000-10 που αναφέρονται στους Πίνακες Penn συνεχιστούν μέχρι το 2020 για κάθε χώρα, το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι 23 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 15 τρισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ. Αν η οικονομία της Κίνας δεν είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα, είναι μάλλον θέμα μηνών, όχι ετών, να πάρει την πρωτιά.

Αλλά το πιο σημαντικό, τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πόσο πολύ μεγαλύτερες έχουν γίνει οι οικονομίες του κόσμου στο σύνολό τους με την πάροδο του χρόνου. Οι Πίνακες Penn παρέχουν στοιχεία για το ΑΕΠ τόσο για το 1960 όσο και το 2010, προσφέροντας ένα παράθυρο με θέα στα 50 χρόνια παγκόσμιας οικονομικής προόδου. Η πρόοδος που επιτελέστηκε ήταν σημαντική. Κοιτάζοντας τα ΑΕΠ, καμία χώρα σε όλο τον κόσμο για την οποία έχουμε δεδομένα δεν είναι μικρότερη σήμερα από ό,τι ήταν το 1960.

Οι χώρες που είδαν το μέγεθος των οικονομιών τους να μην υπερδιπλασιάζεται από το 1960 είναι χώρες πληθυσμού μόλις 80 εκατομμυρίων - λίγο περισσότερο από 1 τοις εκατό του πληθυσμού του πλανήτη. Άλλο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουσαν σε χώρες όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά δύο έως πέντε φορές. Αυτό αφήνει 4,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους – τη μεγάλη πλειοψηφία του πλανήτη – να ζουν σε χώρες όπου το ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές μέσα στην πεντηκονταετία. Οι χώρες αυτές περιλαμβάνουν την Ινδία, με μια οικονομία σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 1960, την Ινδονησία (13 φορές), την Κίνα (17 φορές) και την Ταϊλάνδη (22 φορές μεγαλύτερη από ό, τι το 1960).

_________________
Πηγή: http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1863504






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου