4 Σεπτεμβρίου 2013

To Curiosity κατέγραψε έκλειψη Ηλίου στον Αρη

Μια κηλίδα ακανόνιστου σχήματος εμφανίζεται το καταμεσήμερο πάνω στον δίσκο ενός ασθενικού Ήλιου. 

Οι τρεις εικόνες λήφθηκαν με διαφορά 3 δευτερολέπτων. Ο ουρανός φαίνεται μαύρος επειδή ο Ήλιος είναι εκτυφλωτικός και η ατμόσφαιρα πολύ αραιή. Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M.

Το ρομπότ Curiosity, που έχει προσεδαφιστεί από τον Αύγουστο του 2012 στον Άρη, είχε την ευκαιρία να καταγράψει μια έκλειψη που δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να δούμε στη Γη. Στις 17 Αυγούστου, ο πυρηνοκίνητος εξερευνητής έστρεψε τον τηλεφακό στον ουρανό την ώρα που ο Φόβος, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, περνούσε ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο.

Στη Γη, μια τέτοια ευθυγράμμιση θα γινόταν ορατή ως πλήρης έκλειψη, αφού το φαινόμενο μέγεθος της Σελήνης είναι συμπτωματικά ίδιο με το φαινόμενο μέγεθος του Ήλιου. Όχι όμως στον Άρη -ο Φόβος, ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα που θυμίζει πατάτα, είναι υπερβολικά μικρός για να καλύψει τον δίσκο του Ήλιου.

«Αυτό είναι ό,τι πλησιέστερο σε μια ολική έκλειψη που μπορεί κανείς να δει στον Άρη»σχολίασε ο Μαρκ Λέμον του Πανεπιστημίου Texas A&M, μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναλύει τις εικόνες από την κύρια κάμερα του Curiosity. Το ρομπότ έλαβε εντολή να κάνει στάση και να απαθανατίσει την έκλειψη προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η τροχιά του Φόβου.

_________________
Πηγή: http://www.tovima.gr 03.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου