13 Νοεμβρίου 2015

DW: «ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

από τη Deutsche Welle 

Η χθεσινή γενική απεργία στην Ελλάδα κυριαρχεί στα σχόλια και τις αναλύσεις του γερμανόφωνου τύπου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιπαράθεση μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην απεργιακή ιστορία της Ελλάδας: Ειδικά το αριστερό κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία κατά της πολιτικής λιτότητας (…) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να παραλύσουν τον δημόσιο βίο», παρατηρεί η Tageszeitung του Βερολίνου. Όπως εκτιμά ο σχολιαστής της, «το κόμμα και η κυβέρνηση πρέπει να τα βρουν. Διότι ‘μένουν μαζί, αλλά κοιμούνται χώρια', όπως επισήμανε ένας Έλληνας σχολιαστής. Όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν και οι δύο πλευρές ξέρουν τι ακριβώς αποδέχονται. Γι' αυτό ο Τσίπρας θα έπρεπε εκτός από την πολιτική των περικοπών να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο θα απαλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις των όρων (σ.σ. λιτότητας) και θα διαμοιράζει δίκαια το βάρος των βάρβαρων μέτρων».

«Όταν σύντροφοι απεργούν εναντίον συντρόφων», τιτλοφορεί δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, σχολιάζοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «προφανώς ορισμένοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν με τίποτα να εγκαταλείψουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κωμικοτραγικές στιγμές», παρατηρώντας ότι «τα ελληνικά συνδικάτα πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24ωρη γενική απεργία. Η δυσαρέσκειά τους δεν στράφηκε αυτή τη φορά κατά ανεπιθύμητων συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά εναντίον της ‘πρώτη αριστερής κυβέρνησης', όπως η ίδια αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τη δική του πολιτική λιτότητας».

«Κρίση ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ»

«ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει η ηλεκτρονική έκδοση της Neue Zürcher Zeitung, σκιαγραφώντας τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ελβετική εφημερίδα προβαίνει στην υπόθεση ότι «η κυβέρνηση στηρίζει δημόσια τις διαμαρτυρίες προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω εσωκομματικές εντάσεις».

Ανταπόκριση της αυστριακής εφημερίδας Die Presse από την Αθήνα επισημαίνει ότι «οι Έλληνες παραλύσουν τη χώρα τους» και διακρίνει μια κρίση ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί «μοναδική περίπτωση στην ευρωπαϊκή κομματική γεωγραφία». Όπως παρατηρεί, «την ώρα που η κυβέρνηση υπό τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εφαρμόζει με σχετικά ταχείς ρυθμούς τους όρους των δανειστών, το κόμμα βλέπει τον εαυτό του σαφώς ως ‘αριστερή συνείδηση' της κυβέρνησής του και κινητοποιεί τους πολίτες εναντίον της - συμπεριφορά ενδεικτική για μια μαζική κρίση ταυτότητας του κόμματος».

«Το κόμμα του Τσίπρα απεργεί κατά των δικών του μεταρρυθμίσεων», είναι ο γλαφυρός τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επισημαίνει ότι «τα συνδικάτα και τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να σταματήσουν το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός εναντίον των δανειστών». Την άποψη αυτή ασπάζεται ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW του Βερολίνου, Αλέξανδρος Κρητικός. Όπως επισήμανε στην εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «δεδομένου ότι ο ίδιος ο Τσίπρας δεν στηρίζει το πρόγραμμα, θα παραπέμψει στις διαμαρτυρίες και θα επιχειρήσει να επιβραδύνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Μεσοπρόθεσμα -ίσως ήδη εντός του επόμενου μισού χρόνου- δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει τότε ένας νέος συνασπισμός», επισήμανε ο Αλέξανδος Κρητικός.

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1H50m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου