2 Νοεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.11.2015


(upd) Οριστικά άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές Οριστικά ακυρώνει με απόφασή της -που μένει να καθαρογραφεί- η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη που ανακαλούσε την λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην Β.Α. Χαλκιδική της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός". Δεν έχει εκδοθεί απόφαση, λέει το ΣτΕ. 

Die Welt: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2034. Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία, για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση όπως αυτές παρουσιάζονται σε νέα έκθεση που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η Τουρκία επέλεξε το «σύστημα Ερντογάν». Την απρόσμενα μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που αποτελεί και προσωπικό θρίαμβο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει σήμερα εκτενώς ο γερμανικός τύπος φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές της αμφιλεγόμενης πορείας του ΑΚP προς τη νίκη και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα.

Δεύτερο κύμα φόρων σε αγρότες, ακίνητα, ΙΧ. Δεύτερο κύμα φόρων που αφορά τους αγρότες, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, τους 400.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που τα απέκτησαν την τελευταία 5ετία και τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία προετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι νέες επιβαρύνσεις θα έλθουν με τον νέο γύρο των προαπαιτουμένων ως τα μέσα Νοεμβρίου, με νέο πολυνομοσχέδιο η προετοιμασία του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει ή με υπουργικές αποφάσεις. 

«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί μετά τα stress tests. «Και τώρα μεταρρυθμίσεις». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι δανειστές στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να κλείσει είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 

Ολο το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια Oδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος στις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις-εξπρές για τα «κόκκινα» στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανάλογα με την κατηγορία, το ύψος τους και το προφίλ του δανειολήπτη. 

Κρίσιμη "μάχη" για την προσέλκυση ιδιωτών στις τράπεζες. Δύσκολη η συγκέντρωση κεφαλαίων άνω των ελάχιστων απαιτούμενων 4,4 δις. ευρώ. Τι προσμένουν από ομολογιούχους και Έλληνες ιδιώτες. Επιφυλακτικά τα ξένα funds. Η προτεραιότητα ήρεμου κλίματος για τις τράπεζες, υπαγορεύει "χαμηλούς τόνους" στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού τις προσεχείς ημέρες.

Νέο Σύνταγμα με τον αέρα της αυτοδυναμίας ζητά ο Ερντογάν Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνχαρακτήρισε την επικράτηση του ΑΚΡ νίκη της «σταθερότητας» και υποστήριξε πως το σημαντικότερο μήνυμα της κάλπης στρέφεται εναντίον του κουρδικού PKK -καλώντας επίσης τα άλλα κόμματα σε συνεννόηση για νέο Σύνταγμα. 

Πρωτοβουλία για το προσφυγικό με επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες ημέρες. Η τραγωδία των προσφύγων συνεχίζεται, πάντως, στο Αιγαίο, καθώς χθες έχασαν τη ζωή τους 11 γυναίκες και παιδιά στα νερά της Σάμου.

Εκτόξευση της ανεργίας στο 28,1% το 2016 «βλέπει» η ΕΚΤ. Εφιάλτη χωρίς τέλος για την ελληνική κοινωνία αποτελεί η μεγάλη ανεργία, η οποία μάλιστα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2016. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος, ενώ η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1%! Μάλιστα από το σύνολο των ανέργων το 48,5% πλήττει τους νέους και τις νέες (18-24 ετών), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». 

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Νέα ανοδική διόρθωση σημείωσε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, κινούμενος στις 86,5 (από 83,1) μονάδες, σε πολύ χαμηλότερη όμως επίδοση από την αντίστοιχη περυσινή (102,3 μον.), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Πρόσληψη 165 καθαριστριών για κάλυψη κενών... Για τετράωρη απασχόληση και για δύο μήνες ο υπουργός Οικονομικών εγκρίνει την πρόσληψη 165 ατόμων για υπηρεσίες καθαριότητας. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, καθώς επίσης και μετά την μεταφορά 17 καθαριστριών από το ΥΠΟΙΚ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 


Χρηματιστήριο Αθήνας: Άνοδο κατά 3,08% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ που έκλεισε στις 722,80 μονάδες. Σημαντικά μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη των τραπεζών με την Eurobank και Alpha Bank να κλειδώνουν στο +30%, την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει κέρδη 18,25% και την Εθνική να ενισχύεται κατά 7,67%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου