2 Νοεμβρίου 2015

Εξετάζουν την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Ένα λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή: "Εξετάζουμε την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Είναι μια σκέψη για τη λύση του ασφαλιστικού. Είναι στο τραπέζι ο φόρος στο Χρηματιστήριο" αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα σχέδια της κυβέρνησης αφορούν στην επινόηση κάποιας νέας επιβάρυνσης στις αγοραπωλησίες μετοχών, σε αύξηση του ήδη υφιστάμενου φόρου επί των πωλήσεων 0,2% ή σε αναπροσαρμογές του φόρου υπεραξίας 15% που επιβάλλεται από το 2014 μόνο σε όσους επενδυτές έχουν πάνω από το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρείας και ρευστοποιούν με κέρδος.

Ανεξάρτητα αν είναι προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση οι προθέσεις φορολόγησης των συναλλαγών προκειμένου να εξευρεθούν μελλοντικά πόροι για την στήριξη του ασφαλιστικού, στην αγορά, σύμφωνα με το 
capital.gr εκφράζονται επιφυλάξεις για το γεγονός πως βγαίνουν στο φως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κεφαλαιαγορά. Περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο έχει τεθεί στο διεθνές επενδυτικό περιθώριο και πνίγεται από τους περιορισμούς των capital controls και την κατάρρευση του καθημερινού τζίρου στα 30-40 εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα προετοιμάζεται για τις σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση 4,3 δις. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

"Η ανακοίνωση ότι επίκειται αύξηση φόρων σε μια αγορά που έχει ως κύρια γνωρίσματα την ανεπάρκεια κεφαλαίων και την έλλειψη επενδυτών, στέλνει λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή", είναι η πρώτη αντίδραση παραγόντων της κεφαλαιαγοράς οι οποίοι περιμένουν πλέον από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης .

Πηγή: 
www.capital.gr 02.11.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου