12 Ιουνίου 2016

Το κίνημα «Παραιτηθείτε» σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε σαν μια αυθόρμητη επιλογή ανθρώπων, μέσω μιας ιστοσελίδας στο Facebook, με στόχο «μια ισχυρή αντίδραση, προκειμένου να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από αυτή την καταστροφική κυβέρνηση» όπως αναφέρει ένας από εκείνους που είχαν την ιδέα. Οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν ίσως περνούσαν απαρατήρητες αν δεν προκαλούσαν την απροσδόκητη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία έφτασε στο σημείο –μέσω δηλώσεων του του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη– να τις καταδικάσει εκ προοιμίου, με την απίστευτη απειλή ότι «κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας». 

Το σύνθημα των συγκεντρώσεων ήταν και παραμένει «Παραιτηθείτε – Ούτε χρώματα, ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα. Πολίτες μόνο». Υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν απολύτως το σύνθημα αυτό, είναι αναπόφευκτα ευπρόσδεκτοι στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο, την Τετάρτη στις 8 το απόγευμα, και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης. 

Οι κ. Στάθης Στάικος, Παναγιώτης Κωστούλας και Γιώργος Τσουκαλαδάκης, που είχαν αρχικώς την ιδέα να προσκαλέσουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις τους διαδικτυακούς τους φίλους, θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ήδη πως είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα. Διευκρινίζουν ότι η πρωτοβουλία τους δεν αποτελεί μετεξέλιξη του «Μένουμε Ευρώπη», καθώς, όπως λένε, «δόξα τω Θεώ, ο βασικός κίνδυνος που υπήρχε πέρυσι για την έξοδο της χώρας από το ευρώ δεν υφίσταται σήμερα. 

Ηταν μια αυθόρμητη επιλογή ανθρώπων που γνωρίζονταν στο Διαδίκτυο και είχε εξ αρχής τον στόχο να καταγραφεί μια πρώτη μαζική πρωτοβουλία ισχυρής αντίδρασης, προκειμένου να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από αυτή την καταστροφική κυβέρνηση», όπως εξηγεί ο κ. Κωστούλας στην «Καθημερινή», απορρίπτοντας επιπλέον κάθε διασύνδεση των συγκεντρώσεων με τους περιβόητους αγανακτισμένους. «Απεχθανόμαστε τα άκρα και επιδιώκουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, δίχως κατσαρόλες και κρεμάλες και με συνθήματα που δεν θα στρέφονται εναντίον του πολιτικού συστήματος και του κοινοβουλευτισμού. Οι συγκεντρώσεις στρέφονται συγκεκριμένα κατά της κυβέρνησης, καθώς κρίναμε ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της στασιμοχρεοκοπίας και μας είναι αδιανόητο να αποδεχθούμε ότι θα ζούμε στο εξής με έναν αναπνευστήρα, απλώς να μην πεθαίνουμε». 

Οπως και να ’χει, οι δύο συγκεντρώσεις ξύπνησαν αίφνης προεκλογικά πάθη. Μετά δε την απροσδόκητη παρέμβαση Φίλη, τα hastags στο twitter #παραιτηθείτε και #Tha_Eimai_Syntagma έγιναν viral, προκαλώντας και το αντίδοτό τους εκ μέρους των Συριζαίων, που την τελευταία εβδομάδα πασχίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη για τους λόγους που... #Den_Tha_Eimai_Syntagma.

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου