14 Ιουνίου 2016

Τον ISIS θεωρούν ως σημαντικότερη απειλή οι Ευρωπαίοι

Την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θεωρούν οι Ευρωπαίοι ως τη σημαντικότερη απειλή για τις χώρες τους, αξιολογώντας την ως σοβαρότερη από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την κρίση των προσφύγων, όπως κατέδειξε έρευνα του Pew Research Center που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι ερωτηθέντες σε 9 από τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν το ΙΚ τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «μείζονα απειλή».

Στις περισσότερες χώρες η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έναν μήνα αφότου τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ σκότωσαν 32 ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ένας ένοπλος που ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ σκότωσε 49 ανθρώπους σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν αξιολόγησαν το ΙΚ ως τη σημαντικότερη απειλή. Το 95% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

Ισχυρές πλειοψηφίες και στις δέκα χώρες θεωρούν την κλιματική αλλαγή μείζονα απειλή, ωστόσο η έρευνα κατέγραψε εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες.

Στην Πολωνία, το 73% του δείγματος θεωρεί την άφιξη μεγάλων αριθμών προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, μείζονα απειλή. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσοστό που χαρακτήρισε το ΙΚ τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα αυτή.

Συγκριτικά, στη Γερμανία το 31% και στη Σουηδία μόλις το 24% απάντησε ότι θεωρεί τους πρόσφυγες μείζονα απειλή, παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο κράτη έχουν υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες κατά κεφαλήν σε όλη την ΕΕ.

Κατά μέσον όρο, περίπου το ένα τρίτο του δείγματος και στις δέκα χώρες απάντησε πως θεωρεί τις εντάσεις με τη Ρωσία και την ισχυροποίηση της Κίνας, που αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη σε διεθνές επίπεδο, μείζονες απειλές.

Στην Πολωνία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι πολύ διαφορετικό, με το 71% του δείγματος να χαρακτηρίζει τη Ρωσία σημαντικό κίνδυνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο των αντίστοιχων στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη Βρετανία. 

Πηγή: www.antenna.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ο πόλεμος με την τρομοκρατία την επόμενη μέρα
Μακελειό στο Ορλάντο, 50 νεκροί
Γαλλία: Αστυνομικός και η συντροφός του δολοφονήθηκαν, ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου