13 Ιουνίου 2016

Μακελειό στο Ορλάντο, 50 νεκροί

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η αμερικανική κοινή γνώμη τις μαρτυρίες για το πλέον πολύνεκρο μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι 53 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλου τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σε νάιτκλαμπ του Ορλάντο στη Φλόριντα.

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό και επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, (καμία ενέργεια) μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε». Παράλληλα διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ δεν θα υποκύψουν στο φόβο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση είναι υπεύθυνη για το μακελειό. «Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνεται στο Amaq.

Νωρίτερα σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, ο φερόμενος ως δράστης. Οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν την επίθεση τρομοκρατική και αναφέρουν ότι ο δράστης έκλινε ιδεολογικά στο Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνοντας, ωστόσο πως δεν υπάρχουν ακόμη απτές αποδείξεις για άμεση σύνδεση με την συγκεκριμένη οργάνωση.

Σημεικώνεται ότι ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι και σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

«Δεν υπάρχει άλλη απειλή μετά το μακελειό που συγκλόνισε το Ορλάντο» δήλωσε ο Ρον Χόπερ ένας υπεύθυνος της ομοσπονδιακής αστυνομίας σήμερα. Ο Χόπερ, αντιθέτως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του δράστη που παρουσιάζεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ως ο Ομάρ Ματίν, ένας Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής, γεννηθείς το 1986.

Την ίδια ώρα η πολιτεία της Φλόριντας στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ όπως επίσης η πόλη του Ορλάντο τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του μακελειού. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου