13 Ιουνίου 2016

Μεγάλη τραπεζική πτώση για δεύτερη μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 13.6.2016

Οι ρευστοποιήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές πήραν χαρακτήρα χιονοστιβάδας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τον τραπεζικό δείκτη να μετρά σωρευτικές απώλειες 17% σε δυο συνεδριάσεις. Σήμερα οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 7,8%.

Καρέ πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν οι πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 9,03% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 19,95% (εκ των οποίων το 17% στη σημερινή και τη συνεδρίαση της Παρασκευής), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις μειώθηκε κατά 3,4 δισ ευρώ. 

Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,89% στις 594,58 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,50%, στις 160,95 μονάδες. Σαφώς μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες (7,81%) του τραπεζικού δείκτη ο οποίος έκλεισε στις 44,01 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,7 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υποχωρεί σε χαμηλά 28 συνεδριάσεων

Οι εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για ταύτιση του Χ.Α. με το ευρωπαϊκό κλίμα, το οποίο αποτυπώνει για ακόμη μία ημέρα τις ανησυχίες για το βρετανικό δημοψήφισμα.

Στο ταμπλό τώρα. Σημαντική πτώση στις τράπεζες και συγκεκριμένα: Alpha Bank (-6,54%), Εθνική (-10,4%), Eurobank (-6%) και Πειραιώς (-9,17%). Η μετοχή της Alpha "έσωσε την παρτίδα" πετυχαίνοντας κλείσιμο στα 2,01 ευρώ και "απασχολώντας" το 23% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Κατά την σημερινή συνεδρίαση υπήρξε διεύρυνση των πιέσεων και στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σημείωσαν οι Viohalco (-7,38%), ΔΕΗ (-6,21%), Ελλάκτωρ (-5,37%). Ελ. Πετρέλαια (-5,64%). Μέτκα (-7,03%) και Μυτιληναίος (-5,24%).

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν, σύμφωνα με σχετικό δημοσιεύμα στο euro2day.gr, απόλυτα αναμενόμενη και θα έχει και συνέχεια, αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα, καθαρά και μόνο διότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει "στενή θύρα εξόδου" και οι περισσότεροι των Ξένων διαχειριστών έχουν αποφασίσει να κινηθούν επιθετικότερα εκεί και που οι κινήσεις μείωσης θέσεων φαίνονται δυσκολότερες, λόγω ρηχότητας της Αγοράς και λόγω απόλυτης έλλειψης πρόθυμων αγοραστών. "To κλείσιμο της Παρασκευής μας έδωσε έξοδο, μετά από αρκετές εβδομάδες και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να το επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Λες και η Αγορά περίμενε την ανακοίνωση για την δόση για να βγάλει πωλητές, με αφορμή, φυσικά και την πτώση στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Η επικύρωση της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ ευρώ αναμένεται να δοθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Την ίδια ώρα θα συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) όπου και αυτό από την πλευρά του θα δώσει το πράσινο φως για την καταβολή της δόσης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Αγορά "διψάει" για "φρέσκα" νέα για να μπορέσει να απορροφήσει τις όποιες πωλήσεις με την εβδομάδα που ξεκίνησε, πιθανόν, να κρύβει νέα από την ΕΚΤ σε σχέση με το "waiver".

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον Nikkei να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,51%). "Κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, με τους δείκτες να προσπαθούν να ανακάμψουν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενώ με μικτά πρόσημα και απόλυτα επιφυλακτικά κινούνται, μέχρι στιγμής, οι δείκτες στην Wall Street.

Πηγή: Με στοιχεία κυρίως από το www.euro2day.gr

Σχετική ανάρτηση: Βουτιά -4,18% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 10.6.2016






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου