13 Ιουνίου 2016

EURO 2016: To Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του μίσους

Τα σύννεφα του μίσους έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από τη Γαλλία κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, του EUR O 2016, με τους ευρωπαίους χούλιγκανς να βγάζουν τα εθνικιστικά τους απωθημένα σχεδόν μέσα κι έξω από κάθε γαλλικό γήπεδο. Και αυτό ύστερα από ένα χειμώνα τρόμου που βίωσαν οι Γάλλοι. 

Οι Αλβανοί, στο ματς με την Ελβετία, ανήρτησαν προκλητικό πανό (φωτογραφία κάτω) κατά της Ελλάδος που έγραφε στα αγγλικά: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα». Ήταν κάτι που ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί. 

Στο ματς της Πολωνίας με τη Β. Ιρλανδία ακούστηκαν αντισημιτικά συνθήματα. Εν τω μεταξύ, τον πρώτο του νεκρό θρηνεί το Euro. Το θύμα φαίνεται ότι ήταν Βορειοϊρλανδός, αλκοολικός, που έχασε τη ζωή του στην παραλία της Νίκαιας αφού έπεσε στη θάλασσα από κιγκλίδωμα που βρισκόταν οκτώ μέτρα πάνω από το νερό. Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα μετά τη λήξη του αγώνα της Βορείου Ιρλανδίας με την Πολωνία, όπου οι βορειοϊρλανδοί ηττήθηκαν με 1-0.

Γερμανοί νεοναζί φώναζαν πριν από το ματς με τους Ουκρανούς ότι «επέστρεψαν ξανά στη Γαλλία». 

Φωτοβολίδα ευθείας βολής και άγριες συμπλοκές είδαμε στον αγώνα της Αγγλίας με τη Ρωσία, ενώ πριν από αυτό, οργανωμένες ρωσικές ομάδες χούλιγκαν έδερναν μέχρι αναισθησίας όποιον... ζωηρό Αγγλο έβρισκαν στο πέρασμά τους (και ήταν πολλοί). Μάλιστα η UEFA αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω από την απλή καταδίκη των επεισοδίων στη Μασαλία, που έχουν προκαλέσει πολλούς τραυματίες, ανάμεσά τους κι ένας σ' εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Απείλησε τις ομοσπονδίες της Αγγλίας και της Ρωσίας πως αν επαναληφθούν τέτοια επεισόδια, τότε θα προχωρήσει στην αποβολή των δύο εθνικών ομάδων από τα τελικά του EURO 2016 της Γαλλίας! 

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα κρούσματα που σημειώθηκαν από την Παρασκευή, όταν έγινε η σέντρα της διοργάνωσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν ακόμη να... χαρτογραφήσουν τη νέα τάξη βίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, από την Παρασκευή η Αστυνομία έχει προβεί σε 116 προσαγωγές, που κατέληξαν σε 63 περιστατικά κράτησης, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στην απέλαση τριών βίαιων φιλάθλων από τη Γαλλία. Παράλληλα οι διοργανωτές, απαγόρευσαν την πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ακτίνα χιλιομέτρου από τα γήπεδα όπου διεξάγεται ή πρόκειται να διεξαχθεί αγώνας. Και βρισκόμαστε μόνο στην τρίτη ημέρα του EURO 2016.

από τον αγώνα Γερμανίας - Ουκρανίας 2-0

Κατά τ' άλλα είχαμε και... ποδόσφαιρο.
Την Παρασκευή 10/6, στο ξεκίνημα του Euro 2016, η Γαλλία νίκησε τη Ρουμανία με 2-1. 

Το Σάββατο 11/6, η Ελβετία κέρδισε την Αλβανία με 1-0, η Ουαλία την Σλοβακία με 2-1, ενώ Αγγλία και Ρωσία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1.
Την Κυριακή, στον 4ο όμιλο, η Τουρκία ηττήθηκε με 1-0 από την φανερά ανώτερη Κροατία με απίστευτη «οβίδα» του άσου της Ρεάλ, Λούκα Μόντριτς στο 41'. Πιο μετά, η Πολωνία αν και εμφανώς καλύτερη από τη Β. Ιρλανδία, κατάφερε με πλασέ του Μίλικ στο 51’ να πάρει μία αγχωτική νίκη στον 3ο όμιλο. Για τον ίδιο όμιλο, η Γερμανία, με πολύ άγχος κι αυτή, επικράτησε με 2-0 της σκληροτράχηλης Ουκρανίας, με κεφαλιά του Μουστάφι στο 19' και με πλασέ του Σβαϊνστάιγκερ στις καθυστερήσεις.


Και το EURO 2016 συνεχίζεται ... 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.skai.gr, www.praktoreio-sport.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την τιμωρία του αποκλεισμού με αναστολή από τη συνέχεια του Euro 2016 επέβαλε στην εθνική ομάδα της Ρωσίας η UEFA για τα πρόσφατα επεισόδια στη Μασσαλία μετά τον αγώνα με την Αγγλία.Ο αποκλεισμός θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά εντός γηπέδου σε οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους αγώνες στους οποίου μετέχει η Ρωσία. Επίσης, η UEFA επέβαλε στη ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ. Πηγή kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή