10 Ιουνίου 2016

Βουτιά -4,18% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στις 10.6.2016

Παρ' ότι τόσο το χθεσινό EuroWorking Group όσο και η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ προς την Αθήνα, εντούτοις βουτιά -4,18%, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σαφώς μεγαλύτερες οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο που έφτασαν το -9,75%.

Τα θετικά νέα ήδη είχαν προεξοφληθεί υποστηρίζουν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς. Άλλοι αποδίδουν την πτώση στο πιθανό Brexit που έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους, με την πτώση συνεχώς να βαθαίνει με την πάροδο της ώρας.

Το τελικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 618,67 μονάδες, όχι μόνο έσβησε τα μικρά κέρδη για το τρέχον έτος, αλλά είναι και το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/5 (610,07 μονάδες). Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε απώλειες 2%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης αύξησε τις ζημιές του στο 18,97%.

Το -9,75% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, αλλά και για την "ποιότητα" των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος υπέστη ένα μίνι κραχ, με απώλειες που στην περίπτωση της Eurobank και της Πειραιώς έφτασαν σε διψήφια ποσοστά. Η πρώτη έχασε 10,53%, η δεύτερη 13,58%, ενώ η Εθνική και η Alpha Bank έχασαν από 9,42% και 7,69% αντίστοιχα. Η εικόνα αυτή μάλιστα διαμορφώθηκε μετά από θετικές εκθέσεις από UBS και Euroxx, από την αισιόδοξη ανάλυση της Moody’s, την αξιολόγηση και την προοπτική της επαναφοράς του waiver.

Την τραπεζική πτώση ακολούθησαν οι μετοχές των: Βιοχαλκο (-8,02%), Ελληνικά Πετρέλαια (-6,02%), Μυτιληναίος (-5,19%) και ΔΕΗ (-5,56%).

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 96,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Στις μετοχές των 4 τραπεζών και του ΟΤΕ αντιστοιχεί το 75,5% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.

Πηγές: Με στοιχεία από www.euro2day.gr και www.capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου