2 Ιουνίου 2016

Αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία η γερμανική βουλή

Αντιδρώντας η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο. 

Παρά τις αλλεπάλληλες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από την Άγκυρα, η γερμανική βουλή αναγνώρισε με ψήφισμα τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, 
την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως γενοκτονία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle, η συζήτηση για το ψήφισμα, που αφορούσε τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 στη Μικρά Ασία, πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα και με μεγάλη σοβαρότητα, αλλά υπό την σκιά προειδοποιήσεων της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις. Επίσης υπήρξαν διαμαρτυρίες τουρκικών οργανώσεων της Γερμανίας, αλλά και απειλές κατά της ζωής γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής. 

Οι ομιλητές όλων των ΚΟ κατέστησαν στην παρέμβαση τους σαφές ότι το ψήφισμα στο οποίο οι σφαγές χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία δεν στρέφεται ενάντια στη σημερινή Τουρκία. Η χώρα όμως έχει την υποχρέωση να τεθεί αντιμέτωπη και να ασχοληθεί με εκείνη την ιστορική περίοδο. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η συμφιλίωση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, επισημάνθηκε.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, ο πρώην υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, με το ψήφισμα η Γερμανία δεν στοχεύει στην εξίσωση της γενοκτονίας του 1915 με το ολοκαύτωμα των εβραίων, το οποίο συνιστά μοναδικό ιστορικό γεγονός, όπως υπογράμμισε.

Το γερμανικό ενδιαφέρον για το ψήφισμα σχετίζεται και με την ενοχή της τότε αυτοκρατορικής Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις σφαγές των Αρμενίων, Αραμαίων, Ασσυρίων και Ελλήνων Ποντίων, επεσήμανε ο πρόεδρος των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. «Το ότι στο παρελθόν υπήρξαμε συνένοχοι αυτού του φοβερού εγκλήματος», πρόσθεσε ο κ. Έζντεμιρ, «δεν μπορεί να σημαίνει ότι σήμερα θα πρέπει να γίνουμε συνένοχοι εκείνων που το αρνούνται». 

Αντιδρώντας στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο. Ο τούρκος διπλωμάτης πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς (φωτογραφία), σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής βουλής, την χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος». 

Σημειώνεται ότι το σχετικό ψήφισμα στο γερμανικό κοινοβούλιο κατέθεσαν από κοινού οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και ως εκ τούτου η αποδοχή του θεωρείτο δεδομένη. Πέρα από μια αρνητική ψήφο και ένα λευκό από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών, το ψήφισμα συγκέντρωσε όλες τις θετικές ψήφους του σώματος. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η καγκελάριος Μέρκελ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ωστόσο, αν η Άγκελα Μέρκελ παρευρισκόταν θα ψήφιζε υπέρ. Επίσης απουσίαζε η πλειοψηφία των υπουργών της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, η υπουργός Άμυνας φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ. Πιθανώς να ήθελαν κατά αυτό τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν επιδιώκεται ρήξη. 

Πηγή: Στοιχεία από http://dw.com/p/1Iypj






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου