5 Ιουνίου 2016

Α. Γκουρία: Επιτακτική ανάγκη η ελάφρυνση του χρέους

Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων μετά από αυτές που υλοποιεί στις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις, τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χοσέ Άνχελ Γκουρία. Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την ελάφρυνση του χρέους καθώς θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων και σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά, γι αυτό πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι.

Ενα απόσπασμα της συνέντευξης:

- Ποιές είναι οι κύριες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας; 
- Η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, αλλά ενέχει ακόμα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία, η παρατεταμένη κρίση είχε πρωτοφανές κοινωνικό κόστος.
Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις και τώρα είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Προκειμένου να προωθήσει αυτήν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχει αυτό είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων, καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.
Η προώθηση ισχυρότερου ανταγωνισμού σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε άμεσες ξένες επενδύσεις και θα εκτινάξει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο του εισοδήματος των νοικοκυριών.

- Πως μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της με σκληρό νόμισμα; 
- Η πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, τελεία και παύλα! Όλες μας οι προσπάθειες αποσκοπούν ακριβώς εκεί. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών πραγματοποίησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η πρόσφατα δημοσιευμένη Οικονομική Μελέτη δείχνει πού πιστεύουμε ότι πρέπει να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας. Η υιοθέτηση αυτών των πολιτικών θα αποτελέσει επιτυχία του ελληνικού λαού, διότι θα σημαίνει ότι ο σημαντικότερος στόχος, η χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη ανάπτυξη τής οικονομίας τής χώρας, θα έχει επιτευχθεί –με ή χωρίς σκληρό νόμισμα.

- Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην διεθνή ατζέντα; 
- Ασφαλώς η Ελλάδα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και την Ευρ. Ένωση ειδικότερα, για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, λόγω της ιστορικής κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο προηγούμενο χώρας του ΟΟΣΑ που να είχε την εμπειρία ενός παρόμοιου κατακλυσμού. Είναι στη διεθνή ατζέντα και επειδή το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ελαφρυνθεί ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. Επίσης, λόγω της διάστασης της προσφυγικής κρίσης, της στρατηγικής της γεωπολιτικής θέσης, αλλά και της δυνατότητάς της να ανακάμψει. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό από τα πιο σκληρά εργαζόμενα ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με μορφωτικό επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο του δείκτη PISA του ΟΟΣΑ.

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου