8 Ιουνίου 2016

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Στον 20ο αιώνα ακόμα η Αγκυρα!

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της Τετάρτης, μία σκληρή δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στις ελληνικές διαμαρτυρίες για την παραχώρηση του ναού της Αγίας Σοφίας προκειμένου να προβάλλεται από το εσωτερικό της ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή όπου διαβάζεται και το κοράνι. «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό». Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».


Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες. 

Όμως την ίδια στιγμή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης δήλωνε ότι «δεν είναι τραγικό» και «δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία».

Αποτέλεσμα αυτών των αντιφατικών δηλώσεων, του το ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από τη μια και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Ξυδάκη από την άλλη, ήταν «να δημιουργηθεί σύγχυση και να σταλούν λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα», όπως ορθά επισήμανε με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. 

Και ασφαλώς ήταν λάθος η χλιαρή τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Ξυδάκη. 

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.amna.gr, www.naftemporiki.gr 

Σχετική ανάρτηση: Αντιδράσεις στην Αθήνα για την ανάγνωση του κορανιού στην Αγία Σοφία


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου