7 Ιουνίου 2016

Bεβήλωσαν το άγαλμα και τον τάφο του Γεωργίου Αβέρωφ

Η καταστροφή, ο βανδαλισμός, η βεβήλωση από "αγνώστους" αρχίζουν να παίρνουν πια χαρακτήρα επιδημίας. Λίγες μέρες πριν έκλεψαν πέντε ορειχάλκινες προτομές από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ενώ νωρίτερα είχαν αποκεφαλίσει άγαλμα που απεικονίζει τη γυναίκα της Βορείου Ηπείρου, δίπλα στο Πολυτεχνείο.
Και τώρα, άγνωστοι βεβήλωσαν με μπογιές το άγαλμα και τον τάφο του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, στο Α’ Νεκροταφείο. 

 

Ο Γεώργιος Αβέρωφ πέθανε στην Αλεξάνδρεια στις 15 Ιουλίου του 1899 και το 1908 η ελληνική κυβέρνηση έστειλε το εύδρομο «ΜΙΑΟΥΛΗΣ» και μετέφερε τη σορό του στην Ελλάδα, όπου με ιδιαίτερες τελετές αναπαύθηκε στο χώμα της πατρίδας του, στην οποία τόσα είχε προσφέρει. Πέρα από το θωρηκτό Αβέρωφ, που θεωρείται η κορυφαία του προσφορά στην πατρίδα, ο Γεώργιος Αβέρωφ είχε χρηματοδοτήσει την επέκταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την αναμόρφωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, τη Σχολή Ευελπίδων, το Ωδείο Αθηνών κ.α.

Η Ελληνική Πολιτεία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις πλούσιες προς το έθνος δωρεές και υπηρεσίες, τον ανακήρυξε Μέγα Εθνικό Ευεργέτη και ανήγειρε μαρμάρινο ανδριάντα προ των προπυλαίων του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Έκλεψαν πέντε προτομές από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
Πέντε προτομές από την υπαίθρια γλυπτοθήκη (Πάρκο Λογοτεχνών) του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο κέντρο της πόλης, αφαίρεσαν άγνωστοι πριν μερικές ημέρες.

Αποκεφάλισαν άγαλμα που απεικονίζει τη γυναίκα της Βορείου Ηπείρου
Άγριο βανδαλισμό υπέστη το άγαλμα που απεικονίζει τη γυναίκα της Βορείου Ηπείρου, έργο του γλύπτη Κώστα Σεφερλή. Το άγαλμα βρίσκεται επί της οδού Τοσίτσα, δίπλα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και βρέθηκε αποκεφαλισμένο και με κομμένα τα κάτω άκρα από αγνώστους.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου