1 Ιουνίου 2016

Τούνελ Αγ. Γοτθάρδου: το έργο του αιώνα

57 χιλιόμετρα μέσα από τον ορεινό όγκο των ελβετικών Άλπεων 

Σήμερα, στην καρδιά της Ευρώπης, στον Άγιο Γοτθάρδο, εγκαινιάζεται το τούνελ παρουσία ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος, ο ιταλός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αυστρίας. Μαζί θα περπατήσουν μερικά από τα 57 χιλιόμετρα του τούνελ που ενώνει σιδηροδρομικά το καντόνι Ούρι με το καντόνι Τεσίν.

Δεν ξεπέρασε πολύ το αρχικό κόστος, αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα. Χρειάστηκε να εργαστούν 2400 άνθρωποι κάθε ειδικότητας.

Όλοι αναρωτιούνται πώς ήταν δυνατόν μετά από 17 χρόνια, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, να ολοκληρωθεί ένα γιγαντιαίο έργο μέσα από τον ορεινό όγκο των ελβετικών Άλπεων χωρίς να εκτιναχθεί το κόστος. Μια αξιοθαύμαστη επίδοση, δηλώνει στη 
Deutsche Welle, ο Μπεντ Φλάιβμπγεργκ, καθηγητής της έδρας διαχείρισης μεγάλων έργων στο Said Business School του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. «Η αναμενόμενη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος σε αντίστοιχα έργα φτάνει το 23%, αλλά στο συγκριμένο είναι λιγότερη, πρόκειται για επίτευγμα».

Το ίδιο ισχύει και για το κόστος. Αρχικά είχαν προβελφθεί 10,9 δις ευρώ. Αλλά παρά το ό,τι η απόσταση των τούνελ και η διάρκεια του έργου ήταν μεγαλύτερη από τα αρχικά σχέδια, η απόκλιση δεν ξεπέρασε το 34%, κάτι που είναι ο μέσος όρος σε έργα ανάλογου διαμετρήματος.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, για να εγκριθεί ένα μεγάλο έργο θα πρέπει τα δεδομένα να είναι ελκυστικά. Ο Μπεντ Φλάιβμπγεργκ γνωρίζει πώς επιτυγχάνεται αυτό: «Υποτιμάς το κόστος για να φαίνεται φτηνότερο, υποτιμάς το χρόνο για να φαίνεται ότι θα τελειώσει ταχύτερα, υπερτιμάς τα έσοδα και το όφελος για να φαίνεται το έργο πιο κερδοφόρο».

Όλα αυτά θα παίξουν δευτερεύοντα ρόλο σημερα. Σημασία έχει η παρουσία υψηλών αξιωματούχων ενός ευρωπαϊκού εγχειρήματος που θα μεταφέρει από τις οδικές στις σιδηροδρομικές αρτηρίες τμήμα των εμπορικών μεταφορών από το λιμάνι του ολλανδικού Ρότερνταμ στο λιμάνι της ιταλικής Γένουας. Το κόστος και η διάρκεια μεταφοράς των προϊόντων θα μειωθούν σημαντικά. Μια στρατηγική, τεχνολογική και κατασκευαστική σύμπραξη τριών χωρών που μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί ως το έργο του αιώνα.

Πηγή: Deutsche Welle


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου