8 Ιουνίου 2016

Παππάς: Τάξη στο χάος της διαδικτυακής ενημέρωσης

Τάξη στο χάος της διαδικτυακής ενημέρωσης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή από χθες το Μητρώο Οn line Media, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. «Προχωρούμε στη χαρτογράφηση του τοπίου της Διαδικτυακής ενημέρωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιχειρούμε να ελέγξουμε το περιεχόμενο», είπε ο υπουργός.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν επελέγη η υποχρεωτική καταγραφή των διαδικτυακών ΜΜΕ στο Μητρώο αλλά η παροχή κινήτρων για να το πράξουν. «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες συκοφαντικών, υβριστικών δημοσιευμάτων και δεν ξέρουμε την πατρότητα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν επιβάλλουμε σε κανέναν ενημερωτικό ιστότοπο να μπει στο μητρώο, αλλά δίνουμε θετικά κίνητρα».

Η προαιρετική εκδοχή, που επέλεξε η κυβέρνηση, συνοδεύεται από παροχή σημαντικών κινήτρων, με πρώτη τη συμμετοχή της «εγγεγραμμένης» ιστοσελίδας στην κατανομή της κρατικής και τραπεζικής διαφήμισης. Οι ίδιοι οι διαφημιζόμενοι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες θα αποφασίζουν την κατανομή και την κατεύθυνση των διαφημιστικών κονδυλίων τους, χωρίς να "μεσολαβεί" η κυβέρνηση ανέφερε ο υπουργός.

Αλλα κίνητρα, πέραν της συμμετοχής στη διαφήμιση, είναι η πρόσβαση στο επίσημο Αρχείο Οπτικο-ακουστικού Υλικού και η υπεράσπιση των ενημερωτικών sites με πρωτογενές περιεχόμενο (αποκλειστικό ρεπορτάζ) από την υποκλοπή που επιχειρείται... μαζικά στο Διαδίκτυο. Το ζητούμενο εν προκειμένω, όπως τόνισε ο κ. Παππάς, είναι «να καταγράφεται σαφώς η πηγή προέλευσης της αρχικής είδησης».

Κατά τον υπουργό, η λέξη-κλειδί για την αναγνώριση του site (και τον διαχωρισμό του από τα blogs) είναι η λέξη «επιχείρηση». Για τον λόγο αυτό, η εγγραφή στο «Μητρώο e-Media» θα γίνεται με την πλήρη παράθεση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο νόμιμου εκπροσώπου, μετοχολόγιο, ΑΦΜ και ΔΟΥ, αριθμός εργαζομένων και σχέση απασχόλησής τους) που προσδίδουν στην επιχείρηση νομική μορφή. Ο κ. Παππάς διευκρίνισε ότι στο Μητρώο θα μετέχουν μόνο επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα.

Όμως, ήδη διατυπώνονται αρκετές επιφυλάξεις όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει, σε ένα επόμενο στάδιο, και το περιεχόμενο των sites περιορίζοντας έτσι την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο. 

Πηγή: Με στοιχεία απο www.euro2day.grwww.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου