29 Ιουνίου 2016

Λιντάου: Η πόλη όπου οι νομπελίστες συναντούν τους φοιτητές

Κάθε καλοκαίρι η μικρή όμορφη γερμανική πόλη Λιντάου, στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας, υποδέχεται νομπελίστες των θετικών επιστημών αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο σε μία επιστημονική συνάντηση που ξεκίνησε το 1951 και έχει γίνει πλέον θεσμός.

Στη φετινή 66η πενθήμερη επιστημονική συνάντηση δίνουν το «παρών» 29 βραβευθέντες με Νόμπελ από διάφορους κλάδους των θετικών επιστημών και οι 400 φοιτητές από 80 χώρες. «Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους επιστήμονες να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξαν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους κατά τον εικοστό αιώνα...», είπε στην ομιλία της κατά την τελετή έναρξης της συνάντησης η Μπετίνα Μπερναντότε, κόρη του εμπνευστή των επιστημονικών συναντήσεων με νομπελίστες στο Λιντάου. 


Διαβάζοντας αυτά στη Deutsche Welle, θυμήθηκα ότι λιγα χρόνια πριν έτυχε να βρεθώ για μια μόνο μέρα στην όμορφη αυτή γερμανική πόλη, στο Λιντάου, στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας, που το ιστορικό της κέντρο είναι χτισμένο πάνω σε ένα νησάκι μέσα στη λίμνη. Μου άρεσε, είχα μάλιστα τραβήξει και αρκετές φωτογραφίες! Διέθετα λοιπόν υλικό για μια ακόμη αναρτηση! 

Κάποιες δικές μου φωτογραφίες από το ιστορικό κέντρο του Λιντάου, κάποια στοιχεία για την πόλη από τη Βικιπαίδεια, καθώς και το σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle στη συνέχεια.



Το Λιντάου (Lindau) είναι μικρή πόλη της Βαυαρίας και νησί στην ανατολική όχθη της Λίμνης της Κωνσταντίας (Bodensee). Έτσι η πόλη αναφέρεται συχνά ως Lindau am Bodensee. Με πληθυσμό 24.500 περίπου κατοίκους στα τέλη του 2012, είναι η πρωτεύουσα της αγροτικής κομητείας Λιντάου. Bρίσκεται κοντά στο "τριεθνές" σημείο, εκεί όπου η Γερμανία συναντά την Αυστρία και την Ελβετία. Το ιστορικό κέντρο του Λιντάου είναι χτισμένο πάνω στο ομώνυμο νησί που έχει έκταση 680 στρεμμάτων και συνδέεται με την όχθη με οδική γέφυρα και ένα φράγμα με σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το Λιντάου είναι δημοφιλές για το μεσαιωνικό κέντρο του και την ευχάριστη τοποθεσία του στη λίμνη. 



  

Λίνταου: νομπελίστες συναντούν φοιτητές 

από τη Deutsche Welle 

Η Φυσική βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της επιβεβαίωσης της θεωρίας του Αϊνστάιν περί ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων. Αυτά και άλλα πολλά στην ετήσια συνάντηση νομπελιστών με φοιτητές στο Λίνταου.

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος η μικρή γερμανική πόλη Λίνταου στις όχθες της λίμνης της Κωνσταντίας υποδέχεται νομπελίστες των θετικών επιστημών αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο σε μία επιστημονική συνάντηση που ξεκίνησε το 1951 και έχει γίνει πλέον θεσμός.

Η φετινή συνάντηση είναι αισίως η 66η και έχει ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η φετινή χρονιά σημαδεύθηκε από μια ανακάλυψη-τομή στην επιστήμη της Φυσικής.Ο λόγος για την πειραματική επαλήθευση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάινκαι την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από ομάδα αμερικανών επιστημόνων.

Κι αν η Φυσική μονοπωλεί τις συζητήσεις αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν εκπροσωπούνται κι άλλες θετικές επιστήμες, όπως τα μαθηματικά ή η χημεία. Τόσο οι 29 βραβευθέντες με Νόμπελ όσο και οι 400 φοιτητές από 80 χώρες που δίνουν το «παρών» στην πενθήμερη επιστημονική συνάντηση προέρχονται από διάφορους κλάδους των θετικών επιστημών. 



Η τελετή έναρξης της συνάντησης του Λίνταου γίνεται πάντα με ξεχωριστή αίγλη. «Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους επιστήμονες να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξαν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους κατά τον εικοστό αιώνα, τον αιώνα των μεγάλων ανακαλύψεων και θεωριών, από την ανακάλυψη της πενικιλίνης έως την κβαντική μηχανική», είπε στην ομιλία της η Μπετίνα Μπερναντότε, κόρη του Λέναρτ Μπερναντότε, εμπνευστή των επιστημονικών συναντήσεων με νομπελίστες στο Λίνταου. Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπ. Παιδείας και Έρευνας Γιοχάνα Βάνκα υπογράμμισε το ρόλο της επιστήμης στην υπέρβαση κάθε είδους προκατάληψης. «Πρέπει άνθρωποι σαν κι εσάς να δείξουν πώς γίνεται ο αληθινός διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ που μετέχουν στη φετινή διοργάνωση βρίσκονται ο κορυφαίος Γερμανός χημικός Στέφαν Χελ από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, η Ισραηλινή χημικός Άντα Γιόναθ και ο Μπερτ Σάκμαν που έχει κερδίσει το Νόμπελ Ιατρικής. Την τιμητική τους έχουν φέτος η αστροφυσική και η κβαντική τεχνολογία με βασικούς εκπροσώπους τους Στίβεν Τσου, Τζωρτζ Σμουτ, Μπράιαν Σμιντ ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φετινοί νικητές του Νομπέλ Φυσικής, ο Καναδός Άρθουρ Μακντόναλντ και ο Ιάπωνας Τακάακι Καγίτα. 


Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά παράλληλα workshop, στα οποία νέοι ερευνητές μπορούν να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες καθώς και τρία βραβεία. Στα παράλληλα πάνελ συζητήσεων με «κοινωνικό προσανατολισμό» συμμετέχει και η Deutsche Welle από την πλευρά των γερμανικών ΜΜΕ, η οποία διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Γυναίκες και Επιστήμη» με στόχο να προσεγγίσει το θέμα των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στον σκληρά ανταγωνιστικό τομέα της επιστήμης.

Πηγές: Κείμενα με στοιχεία από τη Deutsche Welle (http://dw.com/p/1JEI5) και τη el.wikipedia.org.
Φωτογραφίες: Takis Ant

1 σχόλιο:

  1. Έξυπνες γερμανικές πρωτοβουλίες ειδικά για τη νέα γενιά. Ωραία και πλήρης ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή