3 Ιουνίου 2016

Κλειστό το Λούβρο. Μεταφέρουν έργα τέχνης καθώς υπερχειλίζει ο Σηκουάνας

(upd) Οι υπεύθυνοι των μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ στο Παρίσι μετέφεραν δεκάδες έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα σε ασφαλείς χώρους και οι στρατιώτες απομάκρυναν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα έχει ανέλθει στα υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δήλωσε ότι η στάθμη του Σηκουάνα ανέρχεται πλέον στα 6 μέτρα στο κεντρικό Παρίσι, με αποτέλεσμα οι δρόμοι που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, ενώ μικρές επιχειρήσεις δίπλα στις όχθες έχουν πλημμυρίσει και η γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου παραμένει κλειστή. 


Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ παραμένουν κλειστά για το κοινό σήμερα. Στο Λούβρο, οι εργαζόμενοι γέμισαν εκατοντάδες χαρτόκουτα, στο εξωτερικό το οποίων τοποθετήθηκε η επισήμανση «εύθραστο» και περιέχουν αγάλματα, βάζα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης. 
 
Προσωρινούς αντιπλημμυρικούς φράχτες τοποθέτησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα. 


Νωρίτερα γράφαμε:

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Παρασκευή, όπως ανακοινώθηκε, το μουσείο του Λούβρου στο πλημμυρισμένο Παρίσι προκειμένου να μεταφέρει τα έργα τέχνης που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες του, καθώς ο ποταμός Σηκουάνας έχει υπερχειλίσει και η στάθμη του συνεχίζει να ανεβαίνει. 

Το μουσείο, κοντά στο ποτάμι, ένα από τα πιό δημοφιλή μουσεία του κόσμου το οποίο στεγάζει τα πάντα, από την Μόνα Λίζα μέχρι αμύθητης αξίας αιγυπτιακά αρχαία (καθώς και τα γνωστά αρχαιοελληνικά Αφροδίτη της Μήλου και Νίκη της Σαμοθράκης), έλαβε επείγοντα μέτρα μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έχουν διαρκέσει ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλησε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.grwww.amna.gr, www.avgi.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου