15 Ιουλίου 2016

FAZ: Ελλάδα, μια χώρα σε κατάσταση σοκ

H γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα στο οικονομικό της ένθετο στην Ελλάδα και στην πορεία που έχει διανύσει η χώρα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το άρθρο που υπογράφει ο Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ, ελεύθερος ρεπόρτερ ο οποίος ζει εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2015 κάνοντας μια αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στις υποσχέσεις που έδωσε και στην απογοήτευση που ακολούθησε στον κόσμο. 

Ο Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ διαπιστώνει: «Η χώρα βυθίστηκε σε σοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, η πρώτη κυβέρνηση κατά της πολιτικής λιτότητας μέσα στην ευρωζώνη, η αναβίωση του ονείρου της ελληνικής αριστεράς που ηττήθηκε στον εμφύλιο του 1949, συνεχίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυτό που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του, και αυτό μέσα σε μια ύφεση που διαρκεί εδώ και επτά χρόνια, με εισοδήματα που συρρικνώνονται και την ανεργία που φθάνει το 24%, την υψηλότερη στην Ευρώπη».

Και το άρθρο συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Το σοκ είναι πολύ βαθύ για την ρεαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η τελευταία ελπίδα που είχε απομείνει σε έναν βαθιά απογοητευμένο λαό, ένας φάρος στα πολιτικά ερείπια της Ελλάδας. Και παρόλο που όλοι ήξεραν πόσο εύκολα λένε λόγια οι πολιτικοί, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Τσίπρας, η ενσάρκωση της πολιτικής και κοινωνικής νέας αρχής, θα καταπατούσε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και θα τις έστρεφε στην άλλη κατεύθυνση. Αντί για την σοκολάτα που του υποσχέθηκαν, το παιδί εισέπραξε ένα χαστούκι. Αυτή είναι η κατάσταση. Παραίτηση, απογοήτευση, πικρία. Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν έγινε καλύτερο για τους πολίτες. Αντίθετα. Για αυτό και υπάρχει αυτή η απάθεια, το σοκ».

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως όχι μόνο οι πολίτες αλλά και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Κάνει λόγο για την κακή κατάσταση των τραπεζών και τις δυσκολίες με τα δάνεια, γεγονότα που πλήττουν περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περιγράφει ακόμη την άσχημη κατάσταση στον οικοδομικό τομέα και επισημαίνει την σχεδόν ανυπαρξία αγοροπωλησιών ακινήτων.

Πηγή: http://dw.com/p/1JPKh






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου