14 Ιουλίου 2016

«Daily Mirror»: Συγγνώμη κόσμε... για τον Μπόρις Τζόνσον

(upd) Με τη φράση "συγνώμη αγαπητέ κόσμε", η βρετανική εφημερίδα "Daily Mirror" απολογείται για την επιλογή της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να αναθέσει την βρετανική διπλωματία στα χέρια του Μπόρος Τζόνσον, πρώην δημάρχου του Λονδίνου και ενός εκ των ηγετών υπέρ του Brexit.

O αθυρόστομος Συντηρητικός με την ατίθαση ξανθή κόμη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ

μετά την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών με τα social media να έχουν πλημμυρίσει από σχόλια χρηστών που εκφράζουν απογοήτευση αλλά και χλευασμό για την εμπιστοσύνη που του δείχνει η Τερέζα Μέι. 

«Όπως φαντάζεστε, μας έχει καταλάβει μία αίσθηση ντροπής», έγραψε η βρετανική Independent μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Μπόρις Τζόνσον ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σήμερα το πρωί. «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο Τζόνσον θα επανέλθει από την πολιτική αφάνεια στην δημαρχεία του Λονδίνου, πόσο μάλλον ότι θα μας οδηγήσει έξω από την Ε.Ε. και ότι τώρα θα «επιστρέψει από το κρύο» ως υπουργός Εξωτερικών», συνέχιζε το απολογητικό δημοσίευμα της εφημερίδας. 

Ο γερμανικός Τύπος υποδέχθηκε με εξίσου ειρωνικά σχόλια την απόφαση της Τερέζα Μέι για την τοποθέτηση του Τζόνσον, αποκαλώντας την «φάρσα». «Ξαφνικά, διπλωμάτης», είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel. «Ο Τζόνσον υπουργός Εξωτερικών; Πρόκειται για βρετανικό χιούμορ», γράφει η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung στην ιστοσελίδα της, εκφράζοντας την έκπληξή της που «ο κ. Brexit γίνεται ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας». «Πραξικόπημα», «φάρσα»: αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί η συντηρητική εφημερίδα Die Welt, η οποία υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε την ΕΕ με τον «Χίτλερ». 

"Η φήμη της Τερέζα Μέι αμαυρώθηκε από τη στιγμή που εμπιστεύτηκε τον Μπόρις Τζόσον στο υπουργείο Εξωτερικών . Ο Τζόνσον θα έχει τώρα περισσότερο χρόνο να απολογείται στα κράτη που έχει προσβάλλει", ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων της Βρετανίας, Τιμ Φάρον

Επίθεση κατά του νέου ΥΠΕΞ της Βρετανίας εξαπέλησε και ο Γάλλος ομόλογος του Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι διόρισε «έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο ως νέο υπουργό Εξωτερικών». «Ξεκάθαρα το βρετανικό χιούμορ δεν έχει όρια», σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής του κόμματος των φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ. 

Η πρώτη μέρα στη νέα του «δουλειά»

Το πρωτοκλασάτο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που θα εκπροσωπήσει την Βρετανία στο εξωτερικό, έχει εδώ και μία δεκαετία «χτίσει» μία παγκόσμια «καριέρα» από γκάφες και προσβλητικά σχόλια, έχει δε πετάξει αμίμητες λεκτικές "βόμβες". Ενδεικτικά: 

ΗΠΑ, Απρίλιος 2016: Τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιούσε επίσημη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Τζόνσον, που ακόμη ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, σε άρθρο του στη Sun, υποστήριξε πως ο Ομπάμα είναι «μισός Κενυάτης» και ότι έχει «προγονική αντιπάθεια» για τη «βρετανική αυτοκρατορία». Για τους μαύρους, ο Τζόνσον είχε πει επίσης πως μοιάζουν με χαμογελαστά καρπούζια. 

Τουρκία, Μάιος 2016: Χρηματικό έπαθλο 1.000 λιρών έλαβε ο τέως δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον για προσβλητικό ποίημα που έγραψε κατά του Ταγίπ Εντογάν, κερδίζοντας σε διαγωνισμό κατά της λογοκρισίας. Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως εξπέρ του αυνανισμού που συνουσιάζεται με κατσίκα. 

ΗΠΑ, Νοέμβριος 2007: Στη στήλη του στην Telegraph με τίτλο θέλω την Χίλαρι Κλίντον για πρόεδρο, ο Τζόνσον περιέγραψε την Κλίντον ως μία γυναίκα με βαμμένα ξανθά μαλλιά, χείλια σαν ψαριού και ένα παγωμένο μπλε βλέμμα, σαν σαδίστρια νοσοκόμα σε νοσοκομείο ψυχικά ασθενών. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου