16 Ιουλίου 2016

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον «τρομοκράτη» Γκιουλέν!

Και πισω από τη μικρή "μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις", που έκανε την απόπειρα πραξικοπήματος, ποιός κρύβεται; Είναι το ερώτημα που κυριαρχεί σήμερα στην Τουρκία. Ηδή τα βέλη στρέφονται κατά του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Κατά του πρώην πνευματικού καθοδηγητή του Τούρκου προέδρου,
του κάποτε ένθερμου υποστηρικτή του, που όμως τα τελευταία χρόνια έγινε ορκισμένος εχθρός του και ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία. "Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές" δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας και κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος τονίζοντας "είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα". Τόνισε δε πως "Για αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση". "Αυτή η "παράλληλη δομή" δεν δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους" είπε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Χαμπέρουρκ» δήλωνε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν, αποδεικνύεται ότι σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος. «Όσο κρατάνε εκεί τον Φετχουλάχ Γκιουλέν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό» δήλωσε. 


'Ομως, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Φετχουλάχ Γκιουλέν (φωτογραφία επάνω) αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή του με το πραξικόπημα στην Τουρκία και καταδίκασε όχι μόνο τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και κάθε πραξικόπημα. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, δηλαδή να πρόκειται για στημένο πραξικόπημα, προκειμένου να ενισχυθούν οι κατηγορίες εναντίον του. 

Πηγές: Με στοιχεία από www.amna.gr, www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου