14 Ιουλίου 2016

Τερέζα Μέι: Νέος, ισχυρός ρόλος για τη Βρετανία

Φωτογραφία αριστερά: Η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχτηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Τερέζα Μέι (φωτογραφία REUTERS/ POOL/Dominic Lipinski) 

«Μετά από το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής»,
επεσήμανε την Τετάρτη η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η κ. Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει έναν νέο «ισχυρό» ρόλο για τη χώρα της μετά από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα.

«Καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς», εξήγησε η κ. Μέι. 


Η Τερέζα Μέι κάνει δηλώσεις έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ (φωτογραφία REUTERS/ TOBY MELVILLE) 

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας. «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Τερέζα Μέι, πρώην ευρωσκεπτικίστρια και οπαδός του Bremain στο πρόσφατο δημοψήφισμα, καλείται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης της οποίας άμεση προτεραιότητα είναι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο. «Το Brexit είναι Brexit» διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση. 

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε τον Ντέιβιντ Ντέιβις επικεφαλής του νέου υπουργείου το οποίο θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποχώρησή του από αυτήν. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, αποτελεί τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο προκάτοχος του κ. Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ανέλαβε με τη σειρά του το υπουργείο Οικονομικών. 

Νωρίτερα χθες, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, διορίζοντας πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας την Τερέζα Μέι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάνει τις τελευταίες του δηλώσεις σαν πρωθυπουργός με τη σύζυγο και τα παιδιά του να στέκονται πίσω του. (φωτογραφία:REUTERS/ STEFAN WERMUTH) 

Η αποχώρηση του κ. Κάμερον έρχεται έναν χρόνο μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές, όπου κατάφερε τον σχηματισμό μονοκομματικής, αυτοδύναμης κυβέρνησης των Συντηρητικών. Ωστόσο, η ήττα του στο δημοψήφισμα, όπου υποστήριξε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., τον οδήγησε στην παραίτηση. 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου