13 Ιουλίου 2016

Ανησυχία για ένταση στη Σινική Θάλασσα. Ο παραλληλισμός με το Αιγαίο

από την Καθημερινή

Αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου προοιωνίζεται η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαιώνει τις Φιλιππίνες στις διαφορές τους με την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα. Απόφαση, την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα έσπευσε να υιοθετήσει ως «τελεσίδικη και νομικά δεσμευτική», παρά την κατηγορηματική απόρριψή της από την Κίνα, η οποία είχε αμφισβητήσει ευθύς εξαρχής τη μονομερή δικαστική προσφυγή της Μανίλα.

Με ομόφωνη απόφασή του, το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποδέχθηκε την προσφυγή που είχαν καταθέσει μονομερώς, από τον Ιανουάριο του 2013, οι Φιλιππίνες, υποστηρίζοντας ότι οι κινεζικές αξιώσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Κίνα δεν διαθέτει νομική βάση για να διεκδικήσει ιστορικά δικαιώματα στους πόρους που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές εντός της λεγόμενης «γραμμής με τις εννέα παύλες» (nine dash line), η οποία οριοθετεί τις παραδοσιακές κινεζικές διεκδικήσεις. Επιπλέον, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Κίνα παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη, η οποία εκτείνεται σε βάθος 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του αρχιπελάγους.

Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αστήρικτη και άκυρη» την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν είχε καμία δικαιοδοσία να αποφανθεί για ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της χώρας.

Εξι χώρες –Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία και Μπρουνέι– εμπλέκονται σε εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Μια περιοχή καίριας σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία, με τον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται σε ετήσια βάση να κυμαίνεται γύρω από τα πέντε τρισ. ευρώ, αλλά και με τεράστια αποθέματα αλιευμάτων και υδρογονανθράκων.

Η Κίνα θεωρεί ότι έχει ιστορικά τεκμηριωμένη κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της, επεξέτεινε νησάκια και υφάλους και κατασκεύασε εκεί διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν να πάρουν ανοιχτά θέση εναντίον της Κίνας και υπέρ των Φιλιππίνων για την ουσία της υπόθεσης, αλλά η υιοθέτηση, από την πλευρά τους, της εγκυρότητας της απόφασης που έλαβε το Δικαστήριο της Χάγης τις τοποθετεί εξ αντικειμένου σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο. Την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου χαιρέτισε και η κυβέρνηση του Βιετνάμ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί σιγή ιχθύος για τα συμπεράσματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξαχθούν και στο Αιγαίο ή το Ιόνιο, έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για την αντιδικία Φιλιππίνων-Κίνας, ως προς κάποιες διεκδικήσεις των Κινέζων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πάντως, στην απόφαση της υπόθεσης «Φιλιππίνες εναντίον Κίνας» προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: Το πρώτο αφορά τον χαρακτηρισμό των τεχνητών νησιών που έχει δημιουργήσει σε ατόλες και υφάλους η Κίνα, προκειμένου να κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση το Δικαστήριο απορρίπτει ότι τα νησιά αυτά μπορεί να υποστηρίξουν οικονομική ζωή δίχως τη στήριξη από την Κίνα και, ως εκ τούτου, απορρίπτει και κάθε ενδεχόμενο αυτά να μπορεί να έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες. Ακριβώς λόγω αυτής της παραδοχής, το Δικαστήριο παραχωρεί στις Φιλιππίνες το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται οικονομικά (δικαιώματα αλιείας) τη θάλασσα στα δυτικά της έως και τα 200 ν.μ.

Εμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτή η διατύπωση πρακτικά αναγνωρίζει ίση επιρροή ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και τη νησιωτική χώρα. Ωστόσο, ο παραλληλισμός με το Αιγαίο δεν θα πρέπει να είναι απόλυτος, καθώς η Ελλάδα δεν είναι μόνο νησιωτική χώρα. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο προκύπτει από την αντίδραση της Κίνας, η οποία δεν δέχεται την απόφαση, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για διαπραγμάτευση. Αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημαίνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του ενός διαδίκου δεν είναι εφαρμόσιμες, ωστόσο δημιουργούν ένα περιβάλλον μείωσης της έντασης, όταν, βεβαίως, αυτή εξακολουθεί να υφίσταται. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 13.07.2016


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου