10 Ιουνίου 2016

Παρεμβάσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για Αγιά Σοφιά

Tην αντίθεσή των Ηνωμένων Πολιτειών στις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιο ελαστικός απέναντι στην Τουρκία ήταν ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα:

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία. 

Πηγές: www.amna.gr, www.kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Στον 20ο αιώνα ακόμα η Αγκυρα!
Αντιδράσεις στην Αθήνα για την ανάγνωση του κορανιού στην Αγία Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου