2 Ιουλίου 2016

Πολιτικό χάος στη Βρετανία

από τη Deutsche Welle 

Η πολιτική ζωή της Βρετανίας βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές χάος. Η παραίτηση του Ντειβιντ Κάμερον και η μαζική εξέγερση βουλευτών των Εργατικών, οδηγούν τα δύο μεγάλα κόμματα σε αλλαγή ηγεσίας.

Οι εξελίξεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα προϊδεάζουν, ότι η κρίση που προκάλεσε η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον θα τερματιστεί σχετικά σύντομα, πιθανότατα και πριν το χρονικό όριο της 9ης Σεπτεμβρίου. Η Τερίζα Μέι, έχει εξασφαλίσει την στήριξη πλέον των 100 βουλευτών, ενώ ο βασικός της αντίπαλος, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον ηγήθηκε της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας, έρχεται τρίτος με μόνο 20 βουλευτές. 

Σημειώμεται ότι ο Μάικλ Γκόουβ, που όλοι πίστευαν ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος γιατί δεν εμπιστεύεται τον Τζόνσον. Μετά από αυτό ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον. 

H υπουργός Εσωτερικών Τερίζα Μέι έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης 

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας στο Συντηρητικό Κόμμα πραγματοποιείται την Τρίτη αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα, οικειοθελούς αποχώρησης του Γκόουβ, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται βέβαιο ότι η εκλογή της Τερίζα Μέι θα είναι θέμα ημερών, δίχως ανάγκη προσφυγής στην κομματική βάση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, η πλειοψηφία των μελών είναι υπέρ της Μέι, την οποία εμπιστεύονται ότι θα ενώσει το κόμμα, την κοινωνία και θα πετύχει μια καλή συμφωνία με την Ευρώπη. 

Στην απέναντι όχθη, στο Εργατικό Κόμμα, η κρίση είναι πολύ βαθύτερη και οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου εύκολες. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξακολουθεί να μην παραιτείται (παρά την υπερψήφιση πρότασης μομφής από 172 βουλευτές έναντι 40), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και βουλευτές που τον υποστήριξαν, βρίσκονται σε διαβούλευση με το άμεσο περιβάλλον και τους συμβούλους του ώστε να τους πείσουν να πιέσουν τον ηγέτη σε παραίτηση για το καλό της ενότητας του κόμματος. Υπόσχονται ότι πολλές από τις αριστερές επιλογές του θα τηρηθούν και πως οι εποχές του Τόνι Μπλερ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Παράλληλα, σε άρθρο στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστηρίζει ότι είναι επιτακτικό να μην ανατεθεί ο λεπτός χειρισμός των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες στους προπαγανδιστές του Brexit, αλλά σε ομάδα ουδέτερων εμπειρογνωμόνων, αφήνοντας ανοιχτές πολλές ερμηνείες για το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας.

Σε οικονομικό επίπεδο, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, αναμένεται να προβεί σε ουσιαστικές μακροοικονομικές παρεμβάσεις προκειμένου να σταθεροποιήσει τη στερλίνα και να κατευναστούν οι αγορές. 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου