10 Ιουλίου 2016

Μετρημένες οι ημέρες του Σίτι ως χρηματοοικονομικού κέντρου

JAMES B. STEWART / INTERNATIONAL NEW YORK TIMES
από την Καθημερινή

Εάν η Βρετανία δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε., τότε είναι μετρημένες οι ημέρες του Λονδίνου ως πρωτεύουσας του παγκόσμιου κλάδου παροχής υπηρεσιών, πιο πάνω και από τη Νέα Υόρκη. Ποιο μπορεί να είναι το νέο κέντρο στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τον Μαρκ Γιντλ, επικεφαλής της Z/Yen Group στο Λονδίνο, το Σίτι ήδη δέχεται ανταγωνισμό από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το Αμστερνταμ είναι η καλύτερη εναλλακτική. Το 90% των Ολλανδών μιλάει άπταιστα αγγλικά, τα σχολεία της χώρας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη, η αρχιτεκτονική είναι πανέμορφη και οι επιλογές για ψυχαγωγία ποικίλλουν, σύμφωνα με τη Mercer Consulting. Η ολλανδική πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε διεθνές εμπορικό κέντρο, με άρτιο σιδηροδρομικό δίκτυο, ένα αεροδρόμιο που ανταγωνίζεται αυτά της Φρανκφούρτης και της Βιέννης, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Mercer Consulting για το βιοτικό επίπεδο των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου. Απέχει δε πολύ λίγο από τις Βρυξέλλες που είναι η πρωτεύουσα της Ε.Ε.

Από πολλές απόψεις, η Φρανκφούρτη είναι η επικρατέστερη λύση. Η ΕΚΤ διατηρεί εκεί την έδρα της και είναι η χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Οι δύσκαμπτοι νόμοι στη γερμανική αγορά εργασίας –τόσο όσο και στη Γαλλία– μπορούν να παραβλεφθούν διότι το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης βαθμολογείται στη δεύτερη θέση μετά αυτό του Λονδίνου και συνδέεται με ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που οδηγεί σε κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης. Ο πληθυσμός των 2,5 εκατ. ατόμων μπορεί να απορροφήσει μια μεγάλη εισροή στελεχών από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Εκπληξη, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η Βιέννη είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής του Σίτι. Το 73% του πληθυσμού μιλάει άπταιστα αγγλικά και η χώρα έχει τις ευνοϊκότερες συνθήκες στο επιχειρείν μετά την Ιρλανδία. Εχει, επίσης, άρτιο αεροδρόμιο και θεωρείται μια πόλη που προσφέρει υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Το Δουβλίνο ξεχωρίζει διότι η αγγλική γλώσσα είναι καθομιλουμένη και έχει εξαιρετικά σχολεία. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα του Λονδίνου με πολύ χαμηλότερο κόστος και ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να προσελκύσει στελέχη του Σίτι.

Αν και το Παρίσι θεωρείται εκ πρώτης όψεως η ελκυστικότερη επιλογή, οι Παριζιάνοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα, το σύστημα εκπαίδευσης είναι αρκετά δύσκαμπτο για τους ξένους και τα αεροδρόμιά του βαθμολογούνται χαμηλά. 

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου